Την τελευταία δεκαετία υπάρχει ένας εμπρησμός κάθε μία ώρα που αντιστοιχεί σε 1.524 καμένα στρέμματα γης ημερησίως. Υπάρχουν, όμως, και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που το από το 1997 μέχρι σήμερα που υπολογίζονται σε 756 νεκρούς και 2.162 τραυματίες.

Η αναλυτική καταγραφή στη μελέτη-έρευνα που προσφάτως ολοκλήρωσε ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος και νομικός κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, σχετικά με την εγκληματικότητα και τη «γεωγραφία» των εμπρησμών κατά την περίοδο 2000-2010, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να αποφευχθούν ανάλογες πληγές για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την εγχώρια χλωρίδα και πανίδα.

«Στη δεκαετία αυτή, μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο, εκδηλώθηκαν συνολικά 111.642 αγροτοδασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν συνολικά 6.117.056 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων στην ελληνική επικράτεια, δηλαδή κατά μέσον όρο 54,8 στρέμματα ανά φωτιά. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία δείχνουν πως στη χώρα μας σημειώνονται κατά ετήσιο μέσο όρο 10.149 αγροτοδασικές πυρκαγιές, που ισοδυναμούν με 556.096 καμένα στρέμματα», τονίζει ο κ. Γκουρμπάτσης, ο οποίος διετέλεσε και διευθυντής στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού κατά το διάστημα 2000-2003.

Λάρισα, Ηλεία και Αχαΐα κατά σειρά είναι, όπως λέει, οι νομοί με τις συχνότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές. Αντίθετα η Σάμος, η Χίος και η Ευρυτανία μετρούν τις λιγότερες. «Στις τρεις πρώτες θέσεις των νομών με τις μεγαλύτερες καταστροφές βρίσκονται Ηλεία, Εύβοια και Λακωνία, ενώ τις λιγότερες καταστροφές από αγροτοδασικές πυρκαγιές μετρούν η Πιερία, η Λευκάδα και η Ευρυτανία. Ειδικότερα ο Νομός Ηλείας, αν και τυπικά δεύτερος στη λίστα με τις περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές, είναι ουσιαστικά ο πλέον πυρόπληκτος της χώρας, από τη στιγμή που το 56,7% του συνόλου των καμένων εκτάσεων αφορά δάση και δασικές εκτάσεις.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ