Η Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικος Παλαιοχωρίου, ο Χαράλαμπος Καφύρας, νομάρχης Ηλείας, ο Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως, ο Νικός Μιχαλόπουλος, αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ο Παναγιώτης Τσούρας, εποχικός πυροσβέστης και ο Φώτης Παππάς είναι τα άτομα που ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη.

Τα άτομα αυτά παραπέμπονται για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, εμπρησμό από αμέλεια πραγμάτων και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου Παναγιώτη Μεϊδάνη οι ποινικές ευθύνες εντοπίζονται στα εξής σημεία:

Δεν έλαβαν εγκαίρως τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης», για την πρόληψη και κατάσβεση της πυρκαγιάς και για τη διάσωση των ανθρώπων, ενώ αγνόησαν το έγγραφο με ημερομηνία 23/8/07 ότι την επομένη  υπήρξε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που προβλέπεται από το σχέδιο «Ξενοκράτης».

Χρησιμοποιήθηκαν παράνομα τρεις εποχικοί πυροσβέστες ως πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος που καταστράφηκε, ενώ θα έπρεπε βάσει του νόμου να υπάρχει ως επικεφαλής ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα λόγω της απειρίας του πληρώματος, το όχημά του να χάσει την πορεία του, να σταθμεύσει παρανόμως στη μέση του δρόμου, να μπλοκαριστούν στο συγκεκριμένο σημείο 7 επιβατηγά αυτοκίνητα και να καούν επί τόπου, τόσο τα εν λόγω αυτοκίνητα όσο και οι επιβάτες τους (σύνολο 24).

Δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας και ειδικότερα της εκεί υπάρχουσας εθελοντικής ομάδος «Τίμιος Σταυρός του Ερυθρού Σταυρού», για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τις δύσκολες εκείνες στιγμές και ιδίως για τη διάσωση των ανθρώπων.

Δεν ενεργοποιήθηκαν, ή μάλλον αδράνησαν προκλητικά, τα προβλεπόμενα γραφεία Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Νομαρχίας όσο και του Δήμου Ζαχάρως, για να εφαρμόσουν το σχέδιο «Ξενοκράτης» και για τη διάσωση των κατοίκων που κινδύνευαν από την πυρκαγιά.

Επίσης η φωτιά στο σπίτι της Νικολοπούλου στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως εμφανίστηκε και έγινε ορατή περί ώρα 2.15 και, όμως, ο υπεύθυνος και αρμόδιος πυροφύλακας Μίνθης Ζαχάρως δεν την αντελήφθη καθόλου και, επομένως, δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως ο Πυροσβεστικός Σταθμός Κρεστένων για να δράσει αμέσως. Η αλήθεια είναι ότι για τη φωτιά αυτή ειδοποιήθηκε στις 14.40, δηλ. πολύ καθυστερημένα, πρώτα ο Πυροσβεστικός Σταθμός Κρεστένων από κάποιον ιδιώτη και μετά ο εν λόγω πυροφύλακας Μίνθης, από τον σταθμό Κρεστένων. Οπως ήταν φυσικό, το ειδικά σταθμευμένο εκεί κοντά πυροσβεστικό όχημα άργησε 25 και πλέον λεπτά να ξεκινήσει για κατάσβεση, αλλά τότε ήταν πολύ αργά. Είναι δε αξιοπρόσεκτο, αυτό που αναφέρεται από πολλούς πυροσβέστες της περιοχής, ότι δηλ. εάν 10-15 λεπτά νωρίτερα είχαν ειδοποιηθεί και επενέβαινε το πυροσβεστικό όχημα, θα έσβηνε η φωτιά στο σπίτι της Νικολοπούλου, και δεν θα επεκτεινόταν αυτή στα δάση με τις τραγικές συνέπειες.

Ετσι, αποδεικνύεται ότι ή ο πυροφύλακας Μίνθης δεν ήταν στη θέση του, οπότε υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες, ή είχε κοιμηθεί, ή με κάτι άλλο άσχετο ασχολούνταν, οπότε και πάλι οι ευθύνες του ιδίου και των προϊσταμένων του είναι τεράστιες και πάντως είναι ποινικά υπεύθυνοι για τον τραγικό θάνατο τόσων ανθρώπων.

Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και κανένας συντονισμός διάσωσης των ανθρώπων και μάλιστα δεν ειδοποιήθηκαν οι πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια για τον τρόπο βοήθειας και διάσωσης των κατοίκων. Ετσι αφέθηκαν στην τύχη τους, επικράτησε πλήρης πανικός, έφυγαν μόνοι τους και οδηγήθηκαν στον θάνατο και στην καταστροφή.

Τέλος, από το νομάρχη, το δήμαρχο και την τοπική Πυροσβεστική δεν είχαν ληφθεί από πριν τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας, δεν είχαν ανοιχτεί και δεν είχαν καθαριστεί οι αγροτικοί και οι δασικοί δρόμοι και δεν είχαν διαμορφωθεί κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες, αλλά και οι υπάρχουσες δεν είχαν καθαριστεί.

Οπως σημειώνεται στην εισαγγελική πρόταση, όλες οι άνω παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου συνετέλεσαν αιτιωδώς στο να βρουν τραγικό θάνατο όλα τα παραπάνω θύματα.

Πηγή:Ελευθεροτυπία