Σήμερα στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει εν τέλει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων βασικό θέμα της οποίας είναι η ανατιμολόγηση όλων των σκευασμάτων, δηλαδή 12.000, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με βάση το νέο τρόπο καθορισμού των τιμών που θεσπίστηκε με το Ν. 3840/31/3/2010.
Τα δύο θέματα της σημερινής συνεδρίασης είναι ο καθορισμός μεθοδολογίας προσδιορισμού τιμών φαρμάκων» (Ανακοίνωση τροποποιήσεων της σχετικής Αγορανομικής Διάταξης) και η «Ανακοίνωση Τιμών Παρατηρητηρίου».
Μετά τη συνεδρίαση η Επιτροπή και συγκεκριμένα την Τρίτη το αργότερο την ερχόμενη Τετάρτη θα αποστείλει τις προτάσεις της προς τους εμπλεκόμενους, (φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακεία, κ.λπ.), οι οποίοι έχουν περιθώριο ένα πενθήμερο προκειμένου να υποβάλλουν τις όποιες ενστάσεις ή παρατηρήσεις έχουν, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να κυκλοφορήσει το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.
Σημειώνεται ότι την Επιτροπή την απαρτίζουν συνολικά 22 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, τα οποία προέρχονται από το ΥΠΟΙΑΝ, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ, τον ΣΦΕΕ, την ΠΕΦ, τη ΣΑΦΕΕ και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Πληροφορίες θέλουν η ανατιμολόγηση των 12.000 σκευασμάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά να φέρει μεσοσταθμική μείωση στις τιμές των φαρμάκων μεγαλύτερη από 25%.
Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για την μεθοδολογία προσδιορισμού των τιμών καθώς σήμερα όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση που έχει αποσταλεί προς τα μέλη της Επιτροπής θα καθοριστεί ο τρόπος!
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 3840/31/3/2010 η τιμή κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που παρασκευάζεται ή συσκευάζεται ή εισάγεται στη χώρα προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., στα οποία υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών (δηλαδή 22 κράτη – μέλη).
Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο ίσχυε η «μεταβατική» αγορανομική διάταξη με την οποία επήλθαν «οριζόντιες» μειώσεις έως και 27% στα φάρμακα, ενώ η μεσοσταθμική μείωση στις τιμές των φαρμάκων είναι 21,5 %.
Εν τω μεταξύ άστοχη χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την πρόσφατη Α.Δ. που εξέδωσε το ΥΠΟΙΑΝ και αφορά σε 89 ακριβά φάρμακα τα οποία θα μπορούν να πωλούνται και μέσω των φαρμακείων.
Σύμφωνα με τους ίδιους η προσθήκη δύο ακόμη κρίκων στην αλυσίδα διακίνησης αυτών των σκευασμάτων θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά το υπουργείο, αφού η τιμή τους θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20,5%.
Παράλληλα σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται να καταγραφούν ελλείψεις στην Ελληνική αγορά των συγκεκριμένων σκευασμάτων καθώς το ενδεχόμενο οι φαρμακαποθήκες και χονδρέμποροι να προχωρήσουν σε εξαγωγές τους είναι κάτι περισσότερο από πιθανό.
Πηγή: euro2day