Κάθε μέρα «παράγονται» στην Αττική 100.000 τόνοι μπάζων την ημέρα που απορρίπτονται νόμιμα στο ένα ανενεργό λατομείο που υπάρχει στο Κορωπί. Δεν μπορεί όμως όλα αυτά τα απόβλητα να καταλήξουν εκεί.

Το 30% των μπάζων που προέρχεται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, μέχρι τα τέλη του 2012 πρέπει να ανακυκλώνεται και να μην πετιέται σε ανενεργά λατομεία,  είτε παράνομα στα δάση και τα ρέματα. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει το 50% το 2015 και το 70% το 2020.

Οι μακρόπνοες προβλέψεις περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις με την οποία «δημιουργείται το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών αυτών τόσο από ιδιωτικά όσο και από δημόσια έργα».

Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου, 6,5 εκατ. τόνοι υλικών εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο σε χωματερές, λατομεία και ρέματα και έτσι χάνονται πολύτιμες και μερικές φορές δυσεύρετες πρώτες ύλες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος, «στην πραγματικότητα οι ποσότητες μπορεί και να ξεπερνούν τα 10 εκατ. τόνους». Ωστόσο, «πλέον μπαίνει τάξη στη διαχείριση αυτών των αποβλήτων με την κατάλληλη χωροθέτηση».

Οι εγκαταστάσεις για την επεξεργασία των αποβλήτων αναμένεται να έχουν χωροθετηθεί έως τον επόμενο χρόνο. Τα παλιά εγκαταλελειμμένα λατομεία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πρέπει όμως να γίνει σχετική συζήτηση με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που θεωρεί ότι τα λατομεία που κλείνουν πρέπει να αποκαθίστανται αμέσως περιβαλλοντικά.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ