Την ενίσχυση των κτηνοτρόφων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά με έγγραφό του ο Νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας, προκειμένου, όπως αναφέρει να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του κλάδου, ο οποίος επλήγη από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο νησί.

Ο κ. Κάρλας αναφέρει ότι οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές προκάλεσαν σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην οικονομία του νησιού, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα.

Σημειώνει ότι ο κλάδος που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές είναι εκείνος της κτηνοτροφίας, αφού καταστράφηκαν 12 σταβλικές εγκαταστάσεις, χάθηκαν 300 αιγοπρόβατα και το σημαντικότερο για την επιβίωση του κλάδου, καταστράφηκαν δασικοί βοσκότοποι 25 κτηνοτρόφων.

Ο κ. Κάρλας ζητά να ληφθούν «άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων, με τη χορήγηση σε αυτούς δωρεάν ζωοτροφών, μέτρο που είχε ληφθεί και το έτος 2000 για τους κτηνοτρόφους της Σάμου και πρόσφατα για τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Πελοποννήσου».

Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο Νομάρχης «για την υλοποίηση του μέτρου αυτού απαιτείται πίστωση 120.000 €, που θα καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές για 6 μήνες, χρόνο αρκετό για να βρεθούν νέοι βοσκότοποι και να μετακινήσουν τα κοπάδια τους οι κτηνοτρόφοι. Με το μέτρο αυτό θα προστατευθεί και το περιβάλλον, αφού δε θα χρειασθεί να βόσκουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους στις καμένες εκτάσεις».