Την Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζει με λαμπρότητα σε ολόκληρη τη χώρα κάθε ναός αφιερωμένος στην Παναγία.
Φέτος, μάλιστα, μετά από 88 χρόνια θα τελεστεί λειτουργία στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στην Κεφαλονιά, στην περιοχή του Μαρκόπουλου, υπάρχει ο ναός της Παναγίας της Φιδούς όπου το Δεκαπενταύγουστο μαζεύονται τα φιδάκια της Παναγίας. Μάλιστα, αν δεν εμφανιστούν θεωρείται κακός οιωνός.
Στους Λειψούς, το έθιμο θέλει να τοποθετούνται κρινάκια στην εικόνα της Παναγίας του Χάρου (ονομάζεται έτσι επειδή κρατά τον εσταυρωμένο και όχι το θείο βρέφος) τα οποία ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά τον Αύγουστο.
Στα Σιάτιστα, το βράδυ της παραμονής, οι καβαλάρηδες καλλωπίζουν τα άλογά τους και στη συνέχεια κατευθύνονται σε ένα γλέντι που γίνεται. Τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου παίρνουν τα άλογα και προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας χωρίς να κατέβουν από το άλογο.
Στη Νίσυρο, οι Εννιαμερίτισσες – όπως λέγονται οι γυναίκες που συμμετέχουν στο έθιμο – νηστεύουν, προσεύχονται και ψέλνουν επί μέρες. Μάλιστα, μία από αυτές κάνει 300 μετάνοιες κάθε μέρα. Ανήμερα, κατευθύνονται στην εκκλησία με τα κόλλυβα που έχουν ετοιμάσει και τα ευλογεί ο παπάς.
Στη Λέσβο, οι προσκυνητές περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στην εκκλησία της Παναγίας της Αγιασώτισσας.
Τέλος, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα γίνεται στην Τήνο, όπου συρρέουν χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα. Όλο τον ανηφορικό δρόμο καλύπτουν με τα γόνατα. Το πανηγύρι κρατά μέχρι τις 23 Αυγούστου. Παράλληλα, γιορτάζεται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού «Έλλη» από τους Γερμανούς.