Κατά τους επτά πρώτους μήνες του 2010, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σκληρά φυλασσόμενα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Στην περιοχή του Έβρου τα πτώματα των μεταναστών μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για ιατροδικαστική εξέταση.
Δεδομένου ότι είναι συχνά αδύνατη η αναγνώριση και ταυτοποίησή τους, διενεργείται τεστ DNA ώστε οι συγγενείς να έχουν τη δυνατότητα να βεβαιωθούν για τον νεκρό τους.
Στις 25 Ιουνίου 2010, 19 άτομα πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο. Τα 14 πτώματα που ξεβράστηκαν στην Ελληνική πλευρά μεταφέρθηκαν από γραφείο κηδειών από την Ορεστιάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου έγινε ιατροδικαστική εξέταση και καταγραφή, και από εκεί μεταφέρθηκαν σε ένα ορεινό μειονοτικό χωριό κοντά στο Σουφλί για να θαφτούν σε μουσουλμανικό νεκροταφείο.
Παρόλα αυτά, τα πτώματα βρίσκονται σε ομαδικό τάφο έξω από το χωριό Σιδηρώ, σε μια δυσπρόσιτη περιοχή. Μονάχα μια πινακίδα, τρυπημένη από πολλούς πυροβολισμούς, γράφει ότι πρόκειται για «νεκροταφείο λαθρομεταναστών».
Δεν γίνεται αμέσως κατανοητό ότι πρόκειται για έναν ομαδικό τάφο. Μετά όμως από προσεκτικότερη εξέταση, μπορεί κανείς να δει τους μεγάλους λάκκους που ανασκάφτηκαν από τις μπουλντόζες και ότι καθένας μπορεί να περιέχει έως και δέκα πτώματα.
Το γεγονός αποκαλύφθηκε κατά την έρευνα του διεθνικού Δικτύου Welcome to Europe (Καλωσορίσατε στην Ευρώπη) για τον εντοπισμό του τάφου ενός μετανάστη που σκοτώθηκε στα σύνορα στις 25 Ιουνίου και που η γυναίκα και τα παιδιά του αναζητούσαν, βρισκόμενοι σήμερα σε συνθήκες σχετικής ασφάλειας.
Πιστεύουμε ότι η πρακτική αυτή συνεχίζεται εδώ και χρόνια και ότι μεταξύ 150 και 200 άνθρωποι έχουν θαφτεί στον ομαδικό τάφο.
Το γεγονός ότι η τοπική αρχή διέταξε την εκταφή του πτώματος και την ταφή του σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, δεν αναιρεί ότι οι νεκροί μετανάστες έχουν ταφεί σε ομαδικό τάφο.
Πρόκειται για κατάφωρη ασέβεια προς τους νεκρούς και ως προς τους συγγενείς τους. Επίσης, η εκταφή των νεκρών ώστε να θαφτούν με έναν αξιοπρεπή τρόπο δεν είναι πλέον εφικτή.
Η ύπαρξη αυτού του ομαδικού τάφου στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. επιβεβαιώνει την εικόνα της μόνιμης και διαρκούς ταπείνωσης και υποβάθμισης της ζωής των προσφύγων.
Πρόκειται για την άσκηση συστηματικής βίας με σκοπό να σταματήσει τη διέλευση των συνόρων από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μια βιαιότητα που οδηγεί στο θάνατο ακριβώς εκείνους που αναζητούν προστασία. Ακόμα και μετά το θάνατό τους, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας οι οποίοι καθώς φαίνεται δεν αξίζουν μία ταφή που να αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Διαμαρτυρόμαστε για την αποτρόπαια μεταχείριση και την περιφρόνηση των προσφύγων και των μεταναστών, είτε βρίσκονται εν ζωή είτε έχουν πεθάνει.
πηγή press-gr