Εισφοροδιαφυγή που φτάνει το 30%, ανασφάλιστη εργασία και υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη, είναι μαζί με τα ελλείμματα και τις οφειλές ύψους του Δημοσίου και ιδιωτών οι πληγές του ΙΚΑ που παραμένουν ανοιχτές.
«Πονοκέφαλο» στον Οργανισμό δημιουργούν και οι υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι, αφού από τους 10.000 σε όλα τα Ταμεία, οι περισσότεροι είναι στο ΙΚΑ προκαλώντας ερωτηματικά για το αν ζουν ακόμη ή αν κάποιος επιτήδειος λαμβάνει τη σύνταξή τους.
Ο Οργανισμός, όπως δήλωσε προ ημερών ο νέος διοικητής, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προχωρά σε ελέγχους «σημείο προς σημείο» προκειμένου να εξακριβωθεί το ποιος λαμβάνει το ποσόν της σύνταξης σε κάθε περίπτωση.
Επίσης, «θερίζει» η ανασφάλιστη εργασία, με τον γενικό δείκτη σε όλα τα ταμεία να φτάνει το 25% μέχρι το Μάιο, ενώ στο ΙΚΑ το ξεπέρασε. Ο Οργανισμός, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, χάνει 250-300 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, ενώ το συσσωρευμένο χρέος από ιδιώτες και δημόσιες επιχειρήσεις φτάνει στα 8 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι παροχών του ΙΚΑ είναι γύρω στα πέντε εκατομμύρια, μηνιαία σύνταξη λαμβάνουν περίπου 1,1 εκατ. άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι εντός ΙΚΑ είναι 12.000.