Θετική ψήφο από τις ολομέλειες της Εισαγγελίας και του Αρείου Πάγου συγκεντρώνουν οι περισσότερες διατάξεις του προωθούμενου νομοσχεδίου για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης , ενώ οι ανώτατοι δικαστές καταγράφουν τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους για ορισμένες άλλες διατάξεις.

Συγκεκριμένα διαφοροποιούνται με:
 
-Την αύξηση των ποσών που καθορίζουν για διάφορες περιπτώσεις τον κακουργηματικό χαρακτήρα των αδικημάτων από 73.000 σε 300.000 ευρώ , επισημαίνοντας ότι αν εφαρμοστεί μία τέτοια διάταξη υπάρχει άμεσος κίνδυνος να παραγραφούν πολλά αδικήματα. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν επιχειρηματολογώντας, μπορεί να συμβεί παρά την σαφή πρόβλεψη του υπουργείου ότι η νεοεισαχθείσα διάταξη δεν θα αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς με βάση και την ευρωπαϊκή νομολογία πρέπει να εφαρμόζονται οι επιεικέστεροι νόμοι.

-Την δημιουργία μονομελών εφετείων κακουργημάτων ,με τη σύσταση των οποίων κατά πλειοψηφία διαφωνεί η Ολομέλεια του Α.Π, ενώ η εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου δέχεται τη σύσταση τους ως λύση ανάγκης υπό την αναγκαία προϋπόθεση ότι θα βρεθούν αίθουσες και προσωπικό.

-Τον υποβιβασμό αδικημάτων από πλημμελήματα σε πταίσματα ,όπως για παράδειγμα σωματικές βλάβες και εξύβριση.

Τέλος, η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ζήτησε να επανέλθει το καθεστώς για τις προφυλακίσεις ,ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις εάν είναι δυνατόν αυθημερόν να επιλύεται διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για θέματα προφυλάκισης κατηγορουμένων ,ιδίως όταν οι δικογραφίες είναι ογκώδεις και απαιτείται μελέτη πριν εκδώσουν απόφαση που συνδέεται άμεσα με την προσωπική ελευθερία των πολιτών.