Από τους υπουργούς έως τους κλητήρες φτάνει η διαφθορά στο Δημόσιο σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδη που μίλησε στον ΣΚΑΪ.

«Δεν κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο. Υπάρχει διαφθορά στο Δημόσιο», δήλωσε και αφού παραδέχτηκε ότι υφίσταται η διαφθορά σε μία μικρή μειοψηφία των εφοριακών, υπογράμμισε ότι υπάρχουν και πολιτικές παρεμβάσεις.

«Αυτοί που κάνανε τις δηλώσεις τώρα ανακάλυψαν την Αμερική;» αναρωτήθηκε ο κ. Αλεξιάδης με αφορμή τις δηλώσεις του του πρώην ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη για διαφθορά στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

«Τελειώνει για μας η περίοδος σιωπής, θα φωνάζουμε για την αξιοπρέπεια μας. Θα πάρουμε το κείμενο των δηλώσεων και θα ασκήσουμε κάθε ένδικο μέσο. Για το κύρος και την αξιοπρέπειά μας δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει παιχνίδια στην πλάτη μας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους εφοριακούς, είπε ότι έχουν την ευθύνη γιατί δεν μίλησαν όταν έπρεπε και στο βαθμό που έπρεπε, «τώρα πλέον μιλάμε» σημείωσε.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι οι εφοριακοί δεν είναι το πρόβλημα, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε «δε φταίμε εμείς αν η πολιτική ηγεσία δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή». Εκτίμησε παράλληλα, ότι για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά χρειάζονται θεσμικά μέτρα και πολιτική βούληση και «να μας δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουμε τη δουλειά μας».

«Δε φταίμε για τα χάλια των φορολογικών υπηρεσιών», είπε χαρακτηριστικά.

Χθες ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή όσα είπε ο Διομήδης Σπινέλλης στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο κ. Σπινέλλης είχε αναφέρει ότι σε έναν φορολογικό έλεγχο συνήθως μόνο το 20% καταλήγει στο ταμείο του κράτους, ενώ το υπόλοιπο 80% μοιράζονται ο ελεγχόμενος και ο φορο-ελεγκτής.