Σε έξοδο από τον στενό δημόσιο τομέα θα οδηγηθούν ως το τέλος του έτους χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ μεγάλος αριθμός του μόνιμου προσωπικού θα μετακινηθεί άμεσα σε άλλες υπηρεσίες από αυτές όπου απασχολείται. Πρόκειται για διαδικασία που αναμένεται να επηρεάσει περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Στην πρώτη φάση, κάθε υπουργείο θα κληθεί ως τις 25 Νοεμβρίου να ετοιμάσει εισηγήσεις σχετικά με τις μονάδες χωρίς αντικείμενο και τις θέσεις που πρέπει να ανακατανεμηθούν στο σύνολο των υπηρεσιών.

Ο κίνδυνος απολύσεων έρχεται με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης. Αρχικά, θα διερευνηθεί κατά πόσο οι πλεονάζουσες οργανικές θέσεις, που προέκυψαν από την πρώτη φάση, μπορούν να καλύψουν κενά σε άλλα υπουργεία και οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να εκδοθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, στην τρίτη φάση, εφόσον για το πλεονάζον προσωπικό δεν υπάρχουν ελλείψεις στα επί μέρους υπουργεία, τότε οι θέσεις καταργούνται. Στην πράξη η κατάργηση των θέσεων συνιστά άρση της μονιμότητας και ανοίγει το δρόμο για την απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων.