Περισσότεροι από 800.000 πολίτες έχουν πάρει δάνειο και έχουν απευθυνθεί στην Ένωση Δανειοληπτών για να ζητήσουν βοήθεια.

Καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι, στον 6ο όροφο της οδού Γλάδστωνος στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα και ο κόσμος που περνά είναι αμέτρητος. «Να δείτε ιστορίες τρέλας που θα ακούσετε εδώ», λέει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της Ένωσης, Θοδωρής Θανόπουλος.

«Είναι δυνατόν να τους προσφέρουν οι τράπεζες δάνεια με διάφορες εμπνεύσεις και να μην ζητούν εγγυήσεις; Τώρα μιλούν για κακοπληρωτές; Δεν φταίει ο κόσμος. Άλλοι έχουν το μερίδιο ευθύνης», τονίζει. Για να συνεχίσει:
«Ξέρετε πόσοι έχουν αυτοκτονήσει; Οι αυτοκτονίες πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί».

«Πήρα δάνειο για να μεγαλώσω τα παιδιά μου» αναφέρει στο newsbeast.gr η 60χρονη Σταυρούλα Βασιλακάκου. Με μία πενιχρή σύνταξη της τάξεως των 400 ευρώ και αφού έχει αναγκαστεί να μένει στους ηλικιωμένους γονείς της, πιστεύει ότι τα φέρνει… βόλτα.

Ξέρει όμως ότι οι εισπρακτικές την πιέζουν για αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού που δανείστηκε από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. «Είχα δάνειο συνολικά 80.000 ευρώ. Τώρα χρωστάω τα μισά. Θα δείξει πως θα τα βγάλω πέρα. Τα παιδιά μου όμως πλέον είναι άνεργα και δεν έχω τη βοήθεια που είχα», καταλήγει.

Σε χειρότερη κατάσταση από την κυρία Βασιλακάκου βρίσκεται ο 51 ετών, Χρήστος Ιωάννου. «Δούλευα για 30 χρόνια στην ίδια εταιρεία, η οποία δήλωσε πτώχευση. Αποζημίωση δεν πήρα. Ούτε καν επίδομα ανεργίας δεν παίρνω. Ποιος με ρώτησε εμένα αν έχω να πληρώσω τα χρήματα που δανείστηκα για να ζήσω τα τελευταία 3 χρόνια που είμαι άνεργος;», αναρωτιέται.

«Κι όμως παρά το γεγονός ότι δεν έχω να πληρώσω και μένω στο σπίτι της αδερφής μου, οι εισπρακτικές μας παίρνουν συνεχώς τηλέφωνα. Δεν έχω χρήματα να τους δώσω. Ζω με δανεικά ακόμη και τώρα. Ποιον να πρωτοξεχρεώσω; Ήξεραν ότι δεν είχα χρήματα όταν με δάνειζαν. Άρα κι εκείνοι έχουν μερίδιο ευθύνης», τονίζει.