«Εξ αντικειμένου, η επιβάρυνση που φέρνει στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία η διαχείριση του προσφυγικού, αναπόφευκτα, συνδέεται με τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης. Αν θέλει η Ευρώπη, λοιπόν, να έχει μια παραγωγική και αποτελεσματική στάση στο προσφυγικό, αλλά και στα ζητήματα της συνοχής της Ευρώπης σε ό,τι αφορά -τουλάχιστον- στην ελληνική υπόθεση, πρέπει και στα δύο να επισπεύσει τις διαδικασίες για την από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 984, ο υπουργός Ναυτολίας εξήγησε πως πρέπει «στο μεν προσφυγικό, να αναλάβει όλη η Ευρώπη τη διαχείριση του με ένα ενιαίο, ορθολογικό και ισοκαταναμεμημένο τρόπο», ενώ όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, «να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία της αξιολόγησης και να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια για να “αναπνεύσει” η ελληνική οικονομία». «Αλλά ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης “να σου δώσω αυτό στο προσφυγικό, για να μου δώσεις εκείνο στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης και δανειακής σύμβασης” δεν θα ήταν σωστό. Το καθένα έχει την αυτοτέλεια του» υπογράμμισε.
Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι ήδη, το προσφυγικό ρεύμα είναι τεράστιο και προσέθεσε: «Ελπίζω ότι γρήγορα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ξανά. Βρισκόμαστε στο πιο ψηλό σημείο αντοχής. Οι σημερινές αφίξεις στον Πειραιά μαζί με τους παραμένοντες από τις προηγούμενες ημέρες, ξεπερνούν τις 4.000 περίπου… Το λιμάνι λειτουργεί. Δεν εμποδίζεται η εμπορική και ακτοπλοϊκή λειτουργία του».
Ανέφερε ακόμη πως «το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτόν τον κόσμο για λίγες ώρες, για μια – δυο ημέρες, διότι το λιμάνι του Πειραιά δεν μπορεί να μεταβληθεί σε μόνιμη δομή, έστω προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών. Είναι χώρος transit, πέρασμα και μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει. Φροντίζοντας αυτούς τους ανθρώπους, παρέχοντας τους όλες τις δυνατές παροχές φιλοξενίας μέχρις ότου φύγουν. Δεν μπορούν να μένουν εδώ. Το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι χώρος που μπορεί να οργανωθεί μια μόνιμη δομή».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχεδιασμός για το πού θα πάνε σε κάθε περιοχή της Ελλάδας οι πρόσφυγες απάντησε: «Ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται κάποιες επιλογές και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική και είναι σε εξέλιξη. Σήμερα, αύριο θα υπάρξουν άλλες λύσεις, οι οποίες είναι δρομολογημένες από τις προηγούμενες ημέρες, απλά απαιτούνται συνεννοήσεις, τεχνικές παρεμβάσεις για την οργάνωση των χώρων αυτών…».