«Σε μια Ευρώπη που σήμερα δοκιμάζεται ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει το άρμα για να έλθουν κοντά οι λαοί και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν».
Το μήνυμα αυτό έστειλε σήμερα ο πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα που το μεσημέρι επισκέφθηκε το δήμο Χανίων.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της πολιτιστικής εκδήλωσης «Βελγικά» που στις 18 Σεπτεμβρίου θα οργανώσει στο παλιό λιμάνι των Χανίων η Βελγική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Τα «Βελγικά» είναι ένα πρόγραμμα πολιτιστικής προώθησης του Βελγίου στην Ελλάδα με ένα μήνυμα ότι το Βέλγιο είναι κοντά στην Ελλάδα ότι η σχέση μας είναι παραδοσιακή, είναι πολιτιστική είναι βαθειά.

Έχουμε 400.000 Βέλγους που έρχονται κάθε χρόνο διακοπές στην Ελλάδα , οι περισσότεροι όχι για τον ήλιο αλλά για τα αρχαία και τον πολιτισμό, έχουμε 30- 40 χιλιάδες Έλληνες που ζουν στο Βέλγιο που συμμετέχουν στην κοινωνία μας που συνεισφέρουν στην κοινωνία μας που πάνε μια χαρά και που πονάνε σαν και μας την Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που δοκιμάζομε και εμείς σαν κράτος, του ιδίου μεγέθους της Ελλάδας, να βοηθάμε χωρίς δεύτερη σκέψη απλώς γιατί η Ευρώπη αγκαλιάζει και δεν απορρίπτει».

Σύμφωνα με τον πρέσβη του Βελγίου, Ελλάδα και Βέλγιο έχουν κοινούς δεσμούς: «Έχουμε ένα παρελθόν μαζί, είμαστε μέσα στην ίδια οικογένεια που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω πως αυτή τη στιγμή πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει μια Ευρώπη της φιλίας της ανθρωπότητας που πάει πέρα από τα οικονομικά. Πέρα από την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας αλλά και όλη η Ευρώπη, ο πολιτισμός συμβάλει στο να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που δεν είναι μόνο τα οικονομικά αλλά είναι και η ίδια η κοινωνική μας επιβίωση», δήλωσε.