Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να εγκρίνουν άμεσα τους αεροψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών στη Θεσσαλονίκη.

Η δράση αυτή θα ενταχθεί στο συνολικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και είναι απολύτως απαραίτητη, γιατί θα συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των κουνουπιών τα οποία έχουν ενηλικιωθεί, πετούν και μπορούν να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης του ιού του δυτικού Νείλου.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα το πρόγραμμα που υλοποιείται περιλαμβάνει προνυμφοκτονίες και όχι μέτρα για την αντιμετώπιση των ενήλικων κουνουπιών, επειδή δεν υπάρχει η έγκριση να πραγματοποιηθούν από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία.

Με αφορμή την περσινή εμπειρία, όπου υπήρξε απώλεια ανθρώπινων ζωών, ο κ. Τζιτζικώστας ζητάει από τους Υπουργούς να εγκριθούν χωρίς καθυστερήσεις οι ψεκασμοί από αέρος για τα ενήλικα κουνούπια, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμησή τους. πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που εφαρμόζουμε στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και τις ακμαιοκτονίες από αέρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την περσινή χρονιά, η έγκριση για την εφαρμογή ακμαιοκτονιών από αέρος δόθηκε μέσα από την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων με καθυστέρηση, στις 20 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη παρουσία κουνουπιών σε όλη την επικράτεια του νομού Θεσσαλονίκης και να έχουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις με τα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου, που οδήγησαν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.