Παρέμβαση στη «Διεθνή διάσκεψη για τα θύματα από την εθνοτική και θρησκευτική βία στη Μέση Ανατολή», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή 24 υπουργών Εξωτερικών από 60 χώρες, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σπύρος Φλογαΐτης.

«H χώρα δέχεται καθημερινά στο έδαφός της χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο για τη μεταχείριση των προσφύγων» σημείωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φλογαΐτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την πεποίθηση πως το κύμα των εισροών μπορεί να ελαττωθεί μόνο εάν βελτιωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στο θέμα της συνόδου, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι στη Μέση Ανατολή υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει ποικιλία εθνοτικών ομάδων, θρησκειών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων σε αρμονική συνύπαρξη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία των Ορθόδοξων Πατριαρχείων στην περιοχή, σημειώνοντας πως απηχεί και την ιστορική παρουσία του Ελληνισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη διάσκεψη παρενέβη και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μίλησε για τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Μέσης Ανατολής και την ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων.