Το ζήτημα των ερευνών της Τουρκίας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, έθιξε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, ζητώντας από την κυβέρνηση, σαφέστερες και ακριβέστερες διατυπώσεις στην αντίδρασή της.

«Ζούμε τα τελευταία 24ωρα, μια εξαιρετικά προκλητική στάση της Τουρκίας. Μπορεί όλοι μεν να θέλουμε να στεριώσουμε την ειρήνη στο Αιγαίο, αλλά δεν πρέπει να επιτρέπουμε και την δημιουργία τετελεσμένων», παρατήρησε ο κος Μαρκόπουλος.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το ελληνικό Κοινοβούλιο, πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί σε κανέναν να δημιουργήσει κεκτημένο και μάλιστα σε σαφή ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως διασφαλίζονται απ’ το Διεθνές Δίκαιο», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.

«Η επιχειρούμενη πίεση, αποσκοπεί στο να εμποδίσει τη χώρα μας να οριοθετήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως έχει δικαίωμα να πράξει από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας», εκτίμησε ο Αστέριος Ροντούλης (ΛΑΟΣ).

Ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) υπενθύμισε πως η Τουρκία «σε μέρα αποφράδα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, επέλεξε για πρώτη φορά να στείλει δυο ερευνητικά σκάφη στο νότο της Αλεξανδρούπολης και του Καστελόριζου, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, περικλείοντας έτσι, όλο το Αιγαίο, για να στείλει το μήνυμα πως το Αιγαίο είναι απροσδιορίστου κατευθύνσεως και προσανατολισμού από άποψη δικαιωμάτων και συνόρων».

«Η έξοδος των τουρκικών πλοίων και οι παραβιάσεις των τουρκικών οπλισμένων αεροπλάνων, πρέπει να συνδυαστούν και με την ισραηλινή άσκηση στο Αιγαίο που είπατε πως ματαιώνεται λόγω της επίθεσης του Ισραήλ στα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Ιουλίου» επανήλθε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θωμάς Παφίλης.