Σε συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης, με την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για τα θέματα Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό έγκαιρης προετοιμασίας και απάντησης σε φυσικές καταστροφές.
«Θεωρώ πολύ σημαντική την παροχή, από την Ε.Ε., των 600 εκατομμυρίων ευρώ, για την προετοιμασία ενός μηχανισμού γρήγορης ανταπόκρισης σε φυσικές καταστροφές. Μηχανισμού, που θα εγγυάται ότι δεν θα ξαναδούμε προβλήματα και τραγωδίες του παρελθόντος», είπε ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στις πυρκαγιές που έζησε η Ελλάδα πριν τρία χρόνια και υποσχέθηκε ότι θα συνεισφέρει στον συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία για το καλό «στήσιμο» του μηχανισμού αυτού.
Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, σε λίγες ημέρες στη Βουλγαρία, από την οποία προέρχεται η κα Γκεοργκίεβα, οι δύο πολιτικοί, υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας των χωρών της περιοχής, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν αναπτυξιακό πόλο για την έξοδο από την κρίση και την ύφεση.
«Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την κατάσταση της οικονομίας της περιοχής και της Ελλάδας, η κ. Γκεοργκίεβα αναγνώρισε τα θετικά σημάδια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη σημασία που έχει η συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, στη δική μας γειτονιά, για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Γι’ αυτό θεωρώ σημαντική την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σόφια μετά από μερικές μέρες, δεδομένου ότι θα τεθούν οι βάσεις για ευρύτερη συνεργασία και για ένα αναπτυξιακό πλαίσιο συνεργασίας», είπε ο κ. Κουβέλης.
Ο Έλληνας υφυπουργός ανέπτυξε στην κ. Γκεοργκίεβα, με την οποία, όπως τόνισε, είχε εξαιρετική συνεργασία και κατά τη θητεία της ως αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, το συνολικό «στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την ανθρωπιστική βοήθεια και την αναπτυξιακή πολιτική».
Η επίτροπος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ανθρωπιστική της προσφορά με πιο πρόσφατη αυτή στη Μολδαβία, η οποία δοκιμάζεται από πλημμύρες.
«Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, παρά την οικονομική κρίση, ενδιαφέρεται για τη βοήθεια σε άλλες περιοχές του κόσμου, δείχνει γενναιοδωρία και αλληλεγγύη, αλλά ζητά στοχευμένες πρωτοβουλίες με αποτελέσματα και διαφάνεια για κάθε ευρώ, που δαπανάται», είπε η κ. Γκεοργκίεβα.
«Της είπα για τη νέα πνοή που θέλουμε να δώσουμε στη συνεργασία με τις ΜΚΟ και τις εθελοντικές ομάδες, θέμα για το οποίο δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον η Ε.Ε.», δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για τη δημιουργία εθελοντικού σώματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαία επίτροπος απάντησε ότι η ελληνική ιδέα για τη δημιουργία σώματος εθελοντών στην Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητά της και έχει συμπεριληφθεί στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Το 2011 θα είναι ευρωπαϊκό έτος των εθελοντών. «Η Ελλάδα μπορεί, λοιπόν, να παίξει σημαντικό ρόλο και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι».