Τη ματαίωση της παρουσίασης του «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη στη σημερινή τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού στην αυστριακή Βουλή, αποφάσισε η πρόεδρος του σώματος, Μπάρμπαρα Πράμερ.

Η παρουσίαση θα γινόταν στην τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση, με την ευκαιρία της 66ης επετείου της απελευθέρωσης του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

Η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής αιτιολόγησε την απόφασή της αυτή, σύμφωνα με τα Αυστριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επικαλούμενη τις «επανειλημμένες αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη τα προηγούμενα χρόνια, με τις οποίες ο ίδιος άφησε άσχημες εντυπώσεις».

Η Ημέρα Μνήμης

Η Ημέρα Μνήμης καθιερώθηκε και γιορτάζεται από το 1997 και μετά (την 5η Μαΐου), επέτειο απελευθέρωσης του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν .Στο στρατόπεδο αυτό στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 122.000 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες, θανατώθηκαν από τους Ναζί.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, έχοντας δίπλα του τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το μελοποιημένο το 1966, μνημειώδες έργο του Μαουτχάουζεν σε ποίηση Καμπανέλλη στον τόπο του μαρτυρίου στο Μαουτχάουζεν το Μάιο του 1988.

Ήταν μία ιστορική συναυλία ,στην οποία συμμετείχαν η Μαρία Φαραντούρη, η Ελινόαρ Μοάβ-Βιντιάδη και η Ανατολικογερμανίδα Γκίζελα Μάι. Μάλιστα, είχε παραστεί ο τότε καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι.

Το μυθιστόρημα -χρονικό Μαουτχάουζεν

Το συγκλονιστικό του μυθιστόρημα-χρονικό Μαουτχάουζεν έγραψε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης το 1965, κρατούμενος και ο ίδιος από το καλοκαίρι του 1943 έως το τέλος του πολέμου στο στρατόπεδο . Έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει σε τριάντα εκδόσεις στα ελληνικά και σε δεκάδες σε ξένες γλώσσες.

«Η απαγόρευση από την αυστριακή βουλή παρουσίασης του έργου «Μαουτχάουζεν» του Μ. Θεοδωράκη, με απαράδεκτες προφάσεις και δικαιολογίες, αποτελεί προσβολή που δεν στρέφεται μόνο κατά του Μ. Θεοδωράκη και του έργου του αλλά και κατά των αντιφασιστικών αγώνων και θυσιών των λαών. Δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια αλλά εντάσσεται στην εκστρατεία κυβερνήσεων και οργάνων της ΕΕ διαστρέβλωσης της ιστορίας, συκοφάντησης του κομμουνιστικού κινήματος που είχε τον πρώτο ρόλο στην αντιφασιστική νίκη», τονίζει σε ανακοίνωσή του για το θέμα αυτό το ΚΚΕ.