Θεωρούμε ότι θα πρέπει ο FRONTEX να έχει ενεργό ρόλο και στις διαδικασίες επαναπατρισμού και επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών. Αυτός είναι ένας νέος ρόλος τον οποίο ζητούμε από τον FRONTEX να έχει και ελπίζουμε ότι θα υπάρχει μία αντίστοιχη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Χρήστος Παπουτσής αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τους ομολόγους του υπουργούς της Βουλγαρίας κ. Τσβέταν Τσετάνοφ και Ρουμανίας κ. Κονστάντιν Τράιαν Ιγκας.

Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε ότι επιδίωξη των τριών χωρών είναι να συντονιστούν οι δράσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στα σύνορα ή σε θέρετρα των τριών χωρών.

Ο κ. Παπουτσής είπε ότι μαζί με τον βούλγαρο ομόλογο του έστειλαν κοινή επιστολή στον τούρκο ομόλογό τους και ζητούν συνεργασία και κοινή δράση στα σύνορα των τριών χωρών ώστε να αντιμετωπισθούν από κοινού τα ζητήματα αυτά ενώ παράλληλα και οι τρεις υπουργοί κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τόσο στο ζήτημα του ασύλου, όσο και στην επαναπροώθηση μεταναστών μέσω του FRONTEX και σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης.

Τέλος, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Συνθήκη Σένγκεν διότι πληρούν πια τους όρους.