Έσβησε η ελπίδα να αποκτήσουν τα παιδιά και οι ογκολογικοί ασθενείς στη βόρεια Ελλάδα δικαίωμα για ολοκληρωμένη και αναβαθμισμένη νοσηλεία μέσα από το νοσοκομείο παίδων και το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο.
Η ανέγερσή τους στη Θεσσαλονίκη εξαγγέλθηκε πολλές φορές αλλά δε βρίσκεται στα σχέδια του υπουργείου Υγείας, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου και των πολιτών.
«Δυστυχώς για πολλοστή φορά στην πατρίδα μας ξεχνούν ό,τι σχεδιάζει το ελληνικό κράτος. Τα δυο νοσοκομεία είναι απαραίτητο να γίνουν. Ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας τα χρειάζεται και δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν στις καλένδες. Επικαλούνται ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά όσοι μελέτησαν το θέμα γνωρίζουν τη μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθούν τα δυο ειδικά νοσοκομεία, η ανέγερση των οποίων ξεχάστηκε εδώ και καιρό», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παιδίατρος Θανάσης Νικολαΐδης.
Μπορεί η έλλειψη απαιτούμενης έκτασης και πόρων που επικαλείται το υπουργείο να φρενάρει τα δυο σημαντικά έργα, όμως η ανάγκη δημιουργίας τους παραμένει επιτακτική: τα άρρωστα παιδιά νοσηλεύονται συχνά δίπλα σε ενήλικες και είναι καταδικασμένα να αντιμετωπίζονται σε παιδιατρικές κλινικές διάσπαρτες σε διάφορα νοσοκομεία.
Στο παιδιατρικό νοσοκομείο θα παρεχόταν σύγχρονη νοσοκομειακή περίθαλψη και θα μετακόμιζαν όλα τα τμήματα και οι κλινικές όπου παρακολουθούνται παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών. Δεδομένης της έλλειψης εξειδικευμένου νοσοκομείου παίδων, το έργο εξακολουθεί να θεωρείται επιβεβλημένο. Εκτός των άλλων, παιδίατροι εξηγούν ότι αν ανεγερθεί θα σταματήσει η μεταφορά των επειγόντων περιστατικών στην Αθήνα, κάτι που ενέχει κινδύνους για την υγεία των ασθενών και υψηλό οικονομικό κόστος. και θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία που διαθέτουν παιδιατρικές κλινικές.
Επίκαιρο παραμένει και το αίτημα δημιουργίας του ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αφού το Θεαγένειο ασφυκτιά όσο δε βελτιώνεται η υποδομή του και δεν ενισχύεται με προσωπικό. Το ογκολογικό νοσοκομείο θα είχε προδιαγραφές αντίστοιχες με αυτά σύγχρονων ογκολογικών κέντρων του εξωτερικού, ενώ θα λειτουργούσε και ερευνητικό κέντρο. Παράλληλα, θα «απορροφούσε» το Θεαγένειο και τα υπόλοιπα ογκολογικά περιστατικά των άλλων νοσοκομείων, επιτυγχάνοντας την αποσυμφόρησή τους.
«Η αναγκαιότητα ανέγερσης των δυο νοσοκομείων είναι δεδομένη. Χρειαζόμαστε τα δημόσια νοσοκομεία, όχι το κλείσιμό τους. Η προσέλευση των ασθενών μεγαλώνει, το 20% των αρρώστων δεν μπορούν να πληρώσουν τα νοσοκομεία, η υγεία έχει εμπορευματοποιηθεί. Θέλουμε δημόσια και δωρεάν υγεία. Δεν είναι δικαιολογία η έλλειψη χώρου. Πρέπει να δοθούν χρήματα, διότι τα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι του προηγούμενου αιώνα», τόνισε η γενική γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.
Πηγή: agelioforos.gr