Τα εγκαίνια της έκθεσης «inspiring labs», έργο του ευρωπαϊκού προγράμματος Texmedin, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της 13ης Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας Athens Fashion Week στο χώρο Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων.

Στην αποψινή έκθεση το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις δημιουργίες εννέα πρωτοεμφανιζόμενων σχεδιαστών. Υπήρχαν εμπνεύσεις από ομπρέλες του 1900 ενός ισπανικού μουσείου και μια έμπνευση από την παραδοσιακή στολή του τσολιά η οποία βασίζεται στην πιέτα.

Οι συμμετέχοντες στην έκθεση προέρχονται από ιδιωτικές σχολές σχεδίασης αλλά και ΙΕΚ της επαρχίας, και παρουσίασαν νέα προϊόντα τα οποία βασίζονται σε μια πιο σύγχρονη ερμηνεία ενός ή περισσοτέρων αντικειμένων του υλικού της ψηφιακής βιβλιοθήκης του έργου Texmedin

Το «inspiring labs» είναι ένα διακρατικό δίκτυο εργαστηρίων, τα οποία δίνουν την δυνατότητα σε νέους σχεδιαστές ή στελέχη σχεδιασμού επιχειρήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση σε αρχεία μουσείων, να περιηγηθούν σε κέντρα τεκμηρίωσης που περιέχουν βιβλία και περιοδικά μόδας και να συνδεθούν on-line με την ψηφιακή βιβλιοθήκη του έργου.

Στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος Texmedin είναι η ενίσχυση της κλωστοϋφαντουργικής κληρονομιάς και της ένδυσης της ευρωμεσογειακής περιοχής και η προώθηση της χρήσης της ως πηγή έμπνευσης για σχεδιασμό νέων συλλογών και προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 2 Απριλίου ενώ την Κυριακή, 3 Απριλίου, θα παρουσιαστούν οι συνθέσεις των σχεδιαστών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα 2010-11.