Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ζακύνθου ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου Ανδρέας Ξένος που είχε προσαχθεί με την κατηγορία της ρύπανσης της ακτής Βροντονέρου από στραγγίδια του ΧΥΤΑ την περασμένη Κυριακή.

Η ρύπανση προκλήθηκε από διαρροή του αγωγού που οδηγεί τα στραγγίδια σε δεξαμενή και τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονται για επεξεργασία σε ειδικό εργοστάσιο. Όπως δηλώθηκε στο δικαστήριο ο αγωγός επισκευάστηκε άμεσα και δεν υφίσταται άλλο πρόβλημα.

Ωστόσο το πρόβλημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ σε περιοχή του Εθνικού θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου συνεχίζει να απασχολεί αρχές και κατοίκους εν’ όψη της χωροθέτησης του νέου υπό κατασκευή ΧΥΤΥ, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει και η αρμόδια διεύθυνση περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρακολουθεί τα μέτρα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα – καρέτα.

Το θέμα του νέου ΧΥΤΥ αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στο Περιφερειακό συμβούλιο Ιόνιων νησιών που είναι το κατά νόμο αρμόδιο όργανο να λάβει τη σχετική απόφαση.