Ένα… μάθημα ανακύκλωσης για τους μεγάλους δίνουν καθημερινά οι συνολικά 38 μαθητές του Νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Βρίας του δήμου Κατερίνης.

Κρατώντας σακούλες γεμάτες με φλούδες από φρούτα, φύλλα και ξερά κλαδιά, προσέρχονται καθημερινά στο χώρο του σχολείου τους, όπου στον αύλειο χώρο τους έχουν τοποθετηθεί δύο απλοί οικιακοί κομποστοποιητές, φτιαγμένοι από ένα κομμάτι μεταλλικού πλέγματος.

Εκεί, οι μικροί μαθητές πετούν στους κομποστοποιητές τα οργανικά σκουπίδια που μεταφέρουν από τα σπίτια τους και αναμένουν με μεγάλη περιέργεια να δουν σε λίγο καιρό πώς μετατρέπονται ορισμένα από τα υπολείμματα της κουζίνας σε άριστο λίπασμα για τα δέντρα και τα φυτά.

Επιπλέον, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Βρίας διανεμήθηκαν πάνινες τσάντες και έντυπο υλικό με πληροφορίες για την αποφυγή της χρήσης της πλαστικής σακούλας, ενώ σύντομα τους περιμένουν και άλλες περιπέτειες-δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και τηγανέλαιου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους τέσσερις εκπαιδευτικούς των δύο σχολικών μονάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα δράσης Πιερίας. Δάσκαλοι και ομάδα δράσης ενημέρωσαν τα παιδιά για την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων και μαζί με τους γονείς τους έμαθαν τα πλεονεκτήματα της οικιακής και κοινοτικής κομποστοποίησης.

Πηγή: aftodioikisi.gr