Την ανάγκη ενιαίου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει με διαφάνεια το καθεστώς λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης τους, διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μια ανάγκη που αναδείχθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση της, στην οποία είχαν κληθεί εκπρόσωποι και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, του Εθελοντισμού και των ΜΚΟ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Επιτροπή να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων που θα καταθέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με στόχο να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των υπουργείων που επεξεργάζονται σχετικά νομοθετήματα, ώστε η αντιμετώπιση του θέματος να είναι ενιαία και όχι αποσπασματική, όπως και να ληφθεί υπόψη το σχετικό πόρισμα και οι προτάσεις της Επιτροπής .

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Τσούρα ότι μόνο δύο υπουργεία, το Εξωτερικών και το Υγείας, καλύπτονται και λειτουργούν, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο ενώ όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν στον αέρα. «Αυτό σημαίνει και αδιαφάνεια και πελατειακές σχέσεις. Είναι ανάγκη από την πλευρά μας να προστατεύσουμε το δημόσιο χρήμα. Να καθορίσουμε πως πρέπει να είναι η διαδικασία επιλογής των ΜΚΟ και να υπάρχει ο έλεγχος τόσο της εφικτότητας της δράσης τους όσο και της αποτελεσματικότητας», συμπλήρωσε ο κ. Τσούρας.

Νωρίτερα εκπρόσωποι των ΜΚΟ συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο με διαφανείς κανόνες και κριτήρια σε ότι αφορά όχι μόνο το καθεστώς χρηματοδότησης τους αλλά και τον τρόπο αξιολόγησης των δράσεων τους.