Στους ρυθμούς της Αποκριάς κινείται η πόλη της Καλαμπάκας με μια σειρά εκδηλώσεων που θα φέρουν χαρά και αισιοδοξία στους κατοίκους της πόλης. Στην Ρήγα Φεραίου, σε χώρο υποστεγαζόμενο, θα υπάρχει ομάδα που θα συλλέγει μάσκες και χαρταετούς, κατασκευές των κατοίκων της πόλης, των παιδιών, ή διαφόρων ομάδων, που θα εκτίθενται και θα λάβουν μέρος σε διαγωνισμό που θα διεξαχθεί την Κυριακή.
Κανταδόροι θα γυρίζουν στις γειτονιές και στα ξενοδοχεία της πόλης, τραγουδώντας αποκριάτικα, ενώ ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι, με τη συνοδεία πολιτών, στην κεντρική οδό της πόλης, θα συμμετέχουν τραγουδώντας στα αποκριάτικα τραγούδια.
Χορευτικά τμήματα από την Καλαμπάκα αλλά και τα γύρω χωριά θα ξεκινούν από τέσσερα σημεία της πόλης για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία, όπου θα ενωθούν για ένα ξέφρενο γλέντι, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.
Δύο ομάδες θα στήσουν τα θέματα «Οι απόκριες της Ψωροκώσταινας» και «Το κομιτάτο των Απόκρεων», όπου με ανάλογα τραγούδια το καθένα, θα προσπαθεί να δείξει ποια είναι η πραγματική διασκέδαση. Την Κυριακή της Αποκριάς θα γίνει απονομή των βραβείων από το διαγωνισμό χαρταετού και μάσκας. Την ίδια μέρα θα έχουμε και τη λήξη του παιχνιδιού, «το Κυνήγι του Θησαυρού», ενώ θα γίνει και το «Κάψιμο του Τζάρου», μπροστά στο συντριβάνι.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, οι κάτοικοι τον καίνε, ώστε το καλοκαίρι να μην υπάρχουν ψύλλοι.
Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι, επίσης, ο «Χασκάρης». Στην άκρη ενός πλάστη δένεται μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Ένας κρατά τον πλάστη και τον κατευθύνει στα στόματα των μελών, οι οποίοι προσπαθούν να το «χάψουν».
Σ’ όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και μια άλλη εκδήλωση, «τα στιχοπλόκα του Κάρου». Πάνω σ’ ένα κάρο παλιό ανεβαίνουν και απαγγέλουν στίχους πολίτες, σατιρίζοντας ευτράπελα γεγονότα της πόλης και της περιοχής, πολιτικά, κοινωνικά, μ’ έναν συντονιστή, ο οποίος και θα επιλέγει μέσα από το πλήθος τους πολίτες που θα ανεβούν στο κάρο.