Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε ένα διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο μέσα από τη θεσμική αναβάθμιση της ΔΕΘ και της Helexpo.
Η κ. Κατσέλη, μετά από συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των δύο εκθεσιακών φορέων, αλλά και του ΟΛΘ, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουν συγκροτηθεί ήδη 6 επιτροπές με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων των δύο εταιρειών, τον εντοπισμό των οικονομικών απαιτήσεων που έχουν μεταξύ τους, αλλά και την επίλυση προβλημάτων που, όπως ανέφερε, δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις. Μέχρι το Φθινόπωρο οι επιτροπές αυτές θα παραδώσουν τα πορίσματά τους στο υπουργείο.
Ταυτόχρονα, όπως εξήγγειλε η υπουργός, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα προκηρυχθεί μελέτη με τρεις βασικούς στόχους. Πρώτον, τον προσδιορισμό της επιχειρηματικής ταυτότητας της έκθεσης και την ένταξή της σε διεθνή δίκτυα, δεύτερον την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου και τρίτον την επιλογή του βέλτιστου μελλοντικού επενδυτικού σχήματος.
Ακόμα, μέσα στο Φθινόπωρο η ΔΕΘ θα προκηρύξει μελέτη για τη χωροθέτηση και την ανάπτυξη των νέων εκθεσιακών υποδομών της, στην περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης. Σ΄ ό, τι αφορά τις υπάρχουσες υποδομές της ΔΕΘ, στο κέντρο της πόλης, όπως έκανε γνωστό η υπουργός, μετά την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης, θα αξιοποιηθούν με ήπιας μορφής παρεμβάσεις.
Η κ. Κατσέλη εξήγγειλε ακόμη, ότι θα πραγματοποιηθεί η επέκταση του δυτικού τμήματος του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση του ΟΛΘ θα προχωρήσει τον Οκτώβριο σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, για τις 2 πρώτες φάσεις του έργου, η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από τα αποθεματικά του ΟΛΘ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων του λιμανιού και η αναζήτηση νέων πελατών ενώ ταυτόχρονα θα εκπονηθεί και μελέτη για την αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΟΛΘ, με την προοπτική δημιουργίας μαρίνας.