«Ουδέποτε επήλθε συμφωνία της Συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς
για το θέμα της διαιτησίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. «Η
απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να
αποσύρει το σχετικό άρθρο», προσθέτει η Συνομοσπονδία, «δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κατάληξη σε κοινή θέση των Κοινωνικών Εταίρων».

«Εάν υπήρχε μια τέτοια συμφωνία θα είχε γνωστοποιηθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι εργαζόμενοι τους οποίους εκπροσωπούμε. Απαιτούμε την διατήρηση του θεσμού του ΟΜΕΔ, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές διεκδικήσεις μας στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νεας ΕΓΣΣΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το ζήτημα της διαιτησίας και άλλαξε τα άρθρα 73 και 74 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Όπως γράφει το capital.gr, ο νέος Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Ευάγγελος Μπουζούλας διαψεύδει με ανακοίνωσή του την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, η τροπολογία που κατατέθηκε και προσαρτήθηκε με το άρθρο 73 (Μεσολάβηση – Διαιτησία) του νομοσχεδίου, δεν αποτέλεσε συμφωνία κοινωνικών εταίρων, όπως επικαλείται ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Δεν μπορούσε εξάλλου να αποδεχθεί ένα υγιές συνδικαλιστικό κίνημα, την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με γνώμη από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.