Το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ενέκρινε τους όρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χορήγηση δανείου ύψους 4.672.707 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την αποπληρωμή τοκοχρεωλυτικής δόσης παλαιότερων δανείων, που είναι υποχρεωμένος ο δήμος να αποπληρώσει μέσα στο 2011.

Η χορήγηση του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Αναστάσιο Κάρλε, οι όροι που έθεσε το Ταμείο είναι 15 χρόνια αποπληρωμής και επιτόκιο 5,9%.

Ο δήμαρχος, Βασίλης Μιχαλολιάκος, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του δήμου, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία κατάρτισής του θα είναι ανοιχτή και σημείωσε ότι το μείζον θέμα είναι η είσπραξη εσόδων και ο περιορισμός της σπατάλης.

Είπε ότι οι υποδομές, όλα αυτά τα χρόνια, έμειναν πίσω και τόνισε ότι σε έναν μήνα θα είναι έτοιμος να μιλήσει και να συζητήσει για το θέμα αυτό.

Σε ερώτηση της δημοτικής συμβούλου του συνδυασμού «Συμμαχία στον Πειραιά», Μαρίας Σταθάτου, για τη διέλευση του τραμ από τον Πειραιά, ο δήμαρχος απάντησε ότι, κατά τη γνώμη του, ο Πειραιάς δεν προσφέρεται για να περάσει αυτό το μέσο σταθερής τροχιάς από την πόλη.

Για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, ο κ. Μιχαλολιάκος εξέφρασε ανησυχία, υποστηρίζοντας ότι «ο Καλλικράτης γίνεται μόδα, όταν η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει λύσεις».

Επιπλέον, την αναστολή έκδοσης αδειών του ομίλου Χαραγκιώνη για τα οικόπεδα της πρώην ΧΡΩΠΕΙ ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Συμμαχία στον Πειραιά», Ι. Καρδαράς.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο, ο όμιλος Χαραγκίωνη έχει αγοράσει τα οικόπεδα της πρώην ΧΡΩΠΕΙ από την Εθνική Τράπεζα, ενώ ήταν χαρακτηρισμένα ως χώρος πρασίνου και αναψυχής από το ρυθμιστικό της Αθήνας. Σημείωσε ότι ο όμιλος έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, ζητώντας την έκδοση αδειών.

Ο κ. Καρδαράς ζήτησε, επίσης, ειδική συνεδρίαση για το θέμα του Δημοτικού Ραδιοφώνου, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο δήμαρχος, ο οποίος δεν απέκλεισε και το γεγονός μετακόμισης του σταθμού σε κτίριο του δήμου για μείωση των δαπανών.

Ο κ. Μιχαλολιάκος ανέφερε, επίσης, ότι είναι υπέρ της απολλοτριώσεων ελευθέρων χώρων αρκεί να βρεθούν τα χρήματα. Τόνισε ότι ο δήμος έχει 167 στρέμματα στο Σχιστό και ότι η αξιοποίησή του θα γίνει έπειτα από διάλογο. Για το κτήμα «Δηλαβέρη» ανακοίνωσε ότι επανήλθε στον δήμο και ότι θα αξιοποιηθεί ο κτιριακός του χώρος.

Στο δημοτικό συμβούλιο έγινε, επίσης, συζήτηση για το προσωπικό, που υπηρετεί στον δήμο.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία», Γιάννης Μίχας, παρουσίασε τρία διαφορετικά χαρτιά με το προσωπικό, που υπηρετεί στον δήμο, ενώ κατήγγειλε ότι από τους 80 εργαζόμενους που είναι στον τομέα Καθαριότητας, απουσιάζουν οι 36 για λόγους υγείας.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, Αν. Κάρλες, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο δήμο είναι 1.689 μαζί με τους συμβασιούχους.

Το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ενέκρινε την απόφαση για πρόσληψη εποχικού προσωπικού 100 ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου -διάρκειας οκτώ μηνών- για την κάλυψη εποχικών αναγκών των διαφόρων υπηρεσιών του δήμου, καθώς και την πρόσληψη, με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας, 140 εργατών και 40 οδηγών στον τομέα καθαριότητας. Αποφασίστηκε, επίσης, η τετράμηνη παράταση της διάρκειας των συμβάσεων μερικής απασχόλησης πέραν της 30ης/04/2011 (σσ. έως την 31η/08/2011).