Με το πολιτικό πλεονέκτημα της συνέπειας λόγων και έργων, τρανή απόδειξη τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και μια σειρά μεταρρυθμίσεων και έργων υποδομών που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός αλλάζει την ατζέντα και βγαίνει μπροστά ενισχύοντας την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, παρότι αναγνωρίζει ότι η δεύτερη θητεία είναι αντικειμενικά πιο δύσκολη και πρέπει να αναστρέψει την αναπόφευκτη πολιτική φθορά που υφίσταται, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών για τους πολίτες, όπως είναι η ακρίβεια.
«Μπορούμε να ξεπερνάμε τις παθογένειες του παρελθόντος, τη μιζέρια και την καχυποψία» είπε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, τροφοδοτώντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τους πολίτες και δίνοντας ειδικό βάρος στη νέα γενιά. Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση δεν χειραγωγείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν» θέτοντας διαχωριστικές γραμμές με όσους παράγοντες του τόπου επιθυμούν ειδική μεταχείριση.
Καθίσταται πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει σελίδα μετά τους εσωτερικούς κραδασμούς που προκάλεσε η διαγραφή Σαμαρά, με τον πρωθυπουργό να έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, επιχειρώντας να αποπνεύσει αέρα αυτοπεποίθησης και απαντώντας στις πιο δεξιές φωνές, ότι δεν δέχεται κάποιος να βάζει πατριδόμετρο, δηλαδή δεν δέχεται να αμφισβητεί τον πατριωτισμό του αλλά και των μελών της κυβέρνησης. Η απάντηση σε όσους το πράττουν είναι : α) η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων β) οι ισχυρές συμμαχίες αλλά και το γεγονός ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος έχει αποδώσει σε μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα πχ μεταναστευτικό, παρότι καταθέτει δημόσια ότι δεν έχει καταγράφεται σύγκλιση στα μεγάλα θέματα. «Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλεί με την Τουρκία από σχέση ισχύος και αυτοπεποίθησης και αυτό θα συνεχίσω να κάνω» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός, καλώντας όποια πολιτική δύναμη έχει διαφορετική θέση να την παρουσιάσει.
«Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις»
Τρίτη θητεία αναμένεται να διεκδικήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές του 2027, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί δυόμισι χρόνια μετά. Επιμένει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχεται, επαναλαμβάνοντας ότι πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις που εξασφαλίζουν πολιτική σταθερότητα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασιών απαντά: «δεν μπορώ να προβλέψω το εκλογικό τοπίο το 2027 ούτε την πρόθεση των πολιτών, είναι μια εξαιρετικά πρώιμη συζήτηση» επισημαίνοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πειστική εναλλακτική πολιτική πρόταση. Όσο για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το σίγουρο είναι ότι θα επιδιωχθεί να είναι κοινής αποδοχής, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ( ΑΝΤ1) ότι δεν έχει ακόμα καταλήξει στην επιλογή του.
«Η στιγμή της επιστροφής των Γλυπτών θα έρθει»
Με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού αύριο και μεθαύριο στο Λονδίνο και την επικείμενη συνάντησή του με τον βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ την προσεχή Τρίτη ανακινήθηκε και πάλι το διαχρονικό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα αυτό δεν σχετίζεται με την βρετανική κυβέρνηση αλλά πρόκειται για μια συζήτηση που παραμένει ενεργή με το βρετανικό μουσείο, ωστόσο επειδή υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο εμφανίζεται σίγουρος ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν, χωρίς να μπορεί ωστόσο να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο.