Αιφνιδιαστικό έλεγχο για να για τις υψηλές τιμές των καυσίμων στην Κρήτη πραγματοποίησαν στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τα ελεγκτικά κλιμάκια της Επιτροπής έκαναν εφόδους σε πρατήρια, στα γραφεία των νομαρχιακών ενώσεων βενζινοπωλών του νησιού καθώς και στα γραφεία των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών EΚΟ και BP.
Από τη διερεύνηση των στοιχείων που συνέλεξαν οι ελεγκτές θα προκύψει το πόρισμα της επιτροπής και θεωρείται πιθανή η επιβολή προστίμων για σύσταση καρτέλ.

Οι ελεγκτές πήραν τους σκληρούς δίσκους και τα πρακτικά των συνεδριάσεων των ενώσεων καθώς και αυτά των γενικών τους συνελεύσεων. Η ενεργοποίηση της Επιτροπής είχε ως αφορμή την απόκλιση που εμφανίζουν οι μέσες τιμές των υγρών καυσίμων στην Κρήτη, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.
Σήμερα, η μέση τιμή της αμόλυβδης στο νομό Χανίων διαμορφωνόταν στα 1,693 ευρώ το λίτρο, στο νομό Ρεθύμνης στο 1,71 ευρώ, στο νομό Ηρακλείου στο 1,674 ευρώ και στο νομό Λασιθίου στο 1,72 ευρώ.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιο έλεγχο, είχε διενεργήσει η Επιτροπή και προ διετίας, χωρίς ωστόσο να έχει κοινοποιήσει κάποιο συμπέρασμα.