Ο καιρός αλλάζει τις επόμενες μέρες και θα παραπέμπει περισσότερο σε φθινόπωρο, καθώς η θερμοκρασία υποχωρεί σε κανονικά επίπεδα για την εποχή, ενώ έρχονται βροχές και καταιγίδες.

Ο παρουσιαστής καιρού του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, ανέφερε ότι η ζέστη θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή, ενώ από το Σάββατο θα αρχίσει ο υδράργυρος να υποχωρεί από τα βόρεια, καθώς οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βοριάδες.

Επίσης, την Κυριακή αναμένεται να πέσει ιδιαίτερα και με το θερμόμετρο να δείχνει 25 με 26 βαθμούς Κελσίου, φυσιολογική θερμοκρασία για την εποχή.

«Διαταραχή από τα βορειότερα τμήματα»

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στο OPEN εξήγησε για τον καλό καιρό αυτών των ημερών πως «ένα βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας. Το σύστημα αυτό κινείται ανατολικά, βορειοανατολικά, επηρεάζει τα δυτικότερα, βορειοδυτικότερα τμήματα της χώρας: από τη μία μεταφέρει πιο θερμές αέριες μάζες, ταυτόχρονα όμως και κάποιες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Γι’ αυτό και θα δούμε τον υδράργυρο να ανεβαίνει αύριο».

Αύριο κορυφώνεται το θερμό κύμα, ενώ αλλαγή του καιρού αναμένεται από Σάββατο και κυρίως Κυριακή. «Θα περάσει μια διαταραχή από τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας, αυτό θα προκαλέσει απότομα μπουρίνια στη βόρεια, βορειοανατολική Ελλάδα. Από αύριο το βράδυ και κυρίως μέσα στο Σάββατο θα το δούμε αυτό: βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν σημαντικά οι βοριάδες, για να πέσει η θερμοκρασία. Όχι ότι θα κάνει κρύο, απλώς θα δούμε τις κανονικές σχεδόν τιμές για την περιοχή».

Ο καιρός των επόμενων ημερών

Ακολουθεί η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό των επόμενων ημερών:

Παρασκευή 11-10-2024

Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από τις προμεσημβρινές ώρες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και τις πρωινές ώρες θα σχηματιστούν ομίχλες κυρίως στα δυτικά

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί κατά 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στα δυτικά τους 29 με 30 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια τους 30 με 32 βαθμούς και στην νησιωτική χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στην Κρήτη τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 12-10-2024

Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη καθώς και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειοανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες, μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα στις Σποράδες, την Εύβοια,την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη θα αυξηθούν και από αργά το βράδυ είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 24 με 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 28 με 30 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς και στην Κρήτη τους 30 και κατά τόπους 31 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 13-10-2024

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογεματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Δευτέρα 14-10-2024

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τρίτη 15-10-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά και τα βόρεια μέχρι το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά πιθανόν έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.