Κομφούζιο αναμένεται να επικρατήσει και αύριο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ακινητοποιημένα θα μείνουν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο ΗΣΑΠ. Αντίθετα, κανονικά θα κυκλοφορήσουν το Μετρό και το Τραμ, εφόσον την τελευταία στιγμή οι εργαζόμενοι δεν αποφασίσουν κάτι άλλο. Υπενθυμίζεται πάντως, πως παρά το γεγονός ότι η σημερινή απεργία των εργαζομένων στο Μετρό κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο, οι συρμοί δεν κινήθηκαν, καθώς, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν την απεργία τους, μπλοκάροντας κομβικά σημεία, ώστε να μη μπορούν να κυκλοφορήσουν τα τρένα.
Όπως έχουν προειδοποιήσει οι συνδικαλιστές, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν ως άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, έως ότου ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή, κάτι που πρόκειται να γίνει σε τουλάχιστον 15 μέρες, καθώς δεν συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου για προσχηματικό διάλογο και απευθυνόμενοι στο επιβατικό κοινό που ταλαιπωρείται, αφού ζητούν συγγνώμη, σημειώνουν ότι αγωνίζονται και «κατά των υπέρογκων αυξήσεων στα εισιτήρια».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δεν σκέφτεται να κάνει χρήση του μέτρου της επίταξης γιατί η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι στη φιλοσοφία της. Ωστόσο, υπενθυμίζει στους εργαζόμενους ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες διασφαλίζονται με το νομοσχέδιο, αποτελούν κοινωνικό αγαθό. Επαναλαμβάνει δε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τα τεράστια ελλείμματα στις συγκοινωνίες, που τα πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι και προειδοποιεί ότι η έσχατη λύση, την οποία μάλιστα προκρίνει η τρόικα, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.
«Η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και ποτέ δεν κουνάει το δάχτυλο σε αυτούς. Μην υψώνετε και εσείς τη γροθιά στην κοινωνία», διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μέσα σε αυτή την κρίση όλοι οι εργαζόμενοι κάτι χάνουν, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Σε ό,τι αφορά τον διάλογο ο υπουργός ΥΜΔ υπενθύμισε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον και ότι η κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία στους εργαζόμενους να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής και του δικαιώματος στην εργασία, ενώ για την εισιτηριοδιαφυγή είπε ότι «συνιστά δολιοφθορά η στάση των τζαμπατζήδων», εκφράζοντας την ελπίδα ότι το φαινόμενο αυτό θα αντιμετωπιστεί σθεναρά με τα μέτρα, που θα ληφθούν σύντομα.