Πριν δέκα χρόνια πτώματα ξεβράζονταν στις ισπανικές ακτές, καθώς οι λαθρέμποροι προτιμούσαν αυτή την οδό για να μεταφέρουν κόσμο. Μετά άλλαξαν διαδρομές και διάλεγαν τις ιταλικές ακτές και τα ελληνικά νησιά. Τώρα μετά την αυξημένη αστυνόμευση αλλά και τις συμφωνίες μεταξύ της Ιταλίας και Ισπανίας με χώρες της Βορείου Αφρικής, είναι η χερσαία οδός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που προτιμάται σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η δραματική αύξηση των μεταναστών οδήγησε την Ελλάδα να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Frontex. Το τείχος του Έβρου και οι αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρονται στο άρθρο της έγκυρης εφημερίδας.

Η Ελλάδα δεν έχει επιλογή, τονίζει στη συνέχεια, η δημοσιογράφος Suzanne Daley, λόγω της οικονομικής κρίσης που την μαστίζει και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ορισμένα από τα κέντρα υποδοχής μεταναστών δεν έχουν καν σαπούνι και χαρτί υγείας.

Λόγω της άρσης περιορισμών που επέβαλε η Τουρκία σε άτομα από τη Βόρεια Αφρική μπορεί κανείς να πετάξει στην Κωνσταντινούπολή για 340 δολάρια και από εκεί να περάσει τα σύνορα. Οι λαθρέμποροι ζητάνε από τους μετανάστες να σκίσουν τα χαρτιά τους ώστε να ζητήσουν πολιτικό άσυλο λέγοντας ότι είναι από τη Παλεστίνη, το Αφγανιστάν ή τη Σομαλία.

Οι ίδιοι οι Τούρκοι στρατιώτες δεν δέχονται πάντα να πάρουν πίσω τους μετανάστες που βρίσκουν στη ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο αρχηγός της ομάδας της Frontex,  αναφέρει ότι κάθε νέο επεισόδιο, θέλει και διαπραγματεύσεις με τους τούρκους στρατιώτες από την άλλη πλευρά αλλά τα πράγματα βελτιώνονται τελευταία.