Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, παραδόθηκε στις ομοσπονδιακές αρχές την Παρασκευή πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή του ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή του Μανχάταν, μία ημέρα μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου περί δεκαετούς εμπλοκής σε διαφθορά.

Ο Άνταμς, που είναι ο πρώτος εν ενεργεία δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κατηγορείται ποινικά, είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί αρχικά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν το μεσημέρι, κατηγορούμενος ότι έλαβε δωροδοκίες και παράνομες συνεισφορές για την εκστρατεία του από ξένους υπηκόους με αντάλλαγμα χάρες.

Σύμφωνα με τη nypost, αναμένεται να δηλώσει αθώος.

Το κατηγορητήριο πέντε σημείων, που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη, κατηγορεί τον υπό πίεση Δημοκρατικό δήμαρχο για αποδοχή πληθώρας παράνομων δώρων από τούρκους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν διαμονών σε ξενοδοχεία αξίας 123.000 δολαρίων και δωρεάν ή εξαιρετικά μειωμένων πτήσεων.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποστηρίζουν επίσης ότι ο Άνταμς απέσπασε παράνομα 10 εκατομμύρια δολάρια από δημόσια κεφάλαια για την εκστρατεία του.

Σε αντάλλαγμα φέρεται να έκανε χάρες στους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης πίεσης σε αξιωματούχους της Νέας Υόρκης για την απαλλαγή από επιθεωρήσεις πυρασφάλειας και την επιτάχυνση της έγκρισης για την επέκταση του τουρκικού προξενείου στο Μανχάταν.

Η παράδοσή του στις Αρχές έγινε αφού ο δικηγόρος του, Alex Spiro, ζήτησε από το δικαστήριο να αναβάλει την απαγγελία κατηγοριών μέχρι τουλάχιστον τη Δευτέρα, κυρίως για να μειώσει τον αριθμό των επισκέψεων που ο δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει στο δικαστήριο στο κέντρο του Μανχάταν.

Ο Άνταμς την περασμένη Πέμπτη δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και ότι θα παλέψει τις κατηγορίες.

«Από εδώ και πέρα, οι δικηγόροι μου θα αναλάβουν την υπόθεση, ώστε εγώ να συνεχίσω να φροντίζω την πόλη», είπε σε συνέντευξη Τύπου έξω από την επίσημη κατοικία του δημάρχου στη Νέα Υόρκη, που λέγεται Gracie Mansion.

«Είναι μια δυσάρεστη ημέρα. Και μια επώδυνη ημέρα, αλλά μέσα σε όλα αυτά είναι η ημέρα που θα αποκαλυφθεί η αλήθεια γιατί, επί 10 μήνες, περνάω από αυτή τη δοκιμασία. Ανυπομονώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Άνταμς είχε ισχυριστεί ότι οι ομοσπονδιακές αρχές τον στοχοποίησαν, επειδή εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη κρίση μεταναστών στη Νέα Υόρκη.

Ο δικηγόρος του, Alex Spiro, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι δεν είναι ούτε ασυνήθιστο ούτε ακατάλληλο για έναν κυβερνητικό αξιωματούχο να δέχεται ορισμένα προνόμια ταξιδιού.

Υποστήριξε ότι τα ταξιδιωτικά προνόμια και οι αναβαθμίσεις θέσεων που αποδέχθηκε ο Άνταμς προσφέρονται συνήθως σε VIP και μέλη του Κογκρέσου.

«Αυτό κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες», δήλωσε ο Spiro στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι πολλές από τις κατηγορίες σχετίζονται με ταξίδια που έκανε ο Άνταμς πριν χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Άνταμς όσο και ο δικηγόρος του υποσχέθηκαν να πολεμήσουν την υπόθεση, οι εκκλήσεις για την παραίτηση του δημάρχου δεν έχουν σταματήσει από τη στιγμή που έγινε γνωστό το κατηγορητήριο.

Ο Άνταμς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 45 ετών, εάν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες.