Η κακοκαιρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε όλη τη χώρα, καθώς η «Ψυχρή Λίμνη» αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της τις επόμενες ώρες, προκαλώντας βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές. Τα φαινόμενα αυτά θα συνοδεύονται από έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με ανάρτηση του διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρή Κολυδά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται μέχρι αργά το απόγευμα σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, με επίκεντρο τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα του νομού), καθώς και στις Σποράδες, την Εύβοια και τοπικά στη Θεσσαλία, κυρίως στα ανατολικά της.

Ο ίδιος τονίζει ότι η ένταση των φαινομένων θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε τοπικό επίπεδο, ειδικά στην Πελοπόννησο, όπου λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου εστάλη μήνυμα προειδοποίησης από το 112. «Στην Πελοπόννησο, από το μεσημέρι μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των φαινομένων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι και σήμερα, Σάββατο (31-08-24), επηρεάζοντας κατά τόπους το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Αναλυτικά:

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα (31-08-24):

Από τις πρωινές ώρες και μέχρι αργά το απόγευμα κατά διαστήματα στις Σποράδες, την Εύβοια και πιθανώς στη Θεσσαλία.
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και κατά τόπους στην Ήπειρο και τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική και ανατολική).
Σύμφωνα, δε, με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πελοπόννησο και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων.

Συνιστάται προσοχή σε ακτές και παραλίες λόγω της πιθανότητας εκδήλωσης «μπουρινιών» κυρίως στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται και για τους νομούς Θεσσαλονίκης και Αττικής. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββάτου 31/08.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 31-33 °C στα ηπειρωτικά και τους 29-32 °C στις νησιωτικές περιοχές ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4-5 μποφόρ. Σημειώνεται όμως ότι κατά τις ώρες εκδηλώσεις καταιγίδων οι άνεμοι θα συνοδεύονται ενδεχομένως από ισχυρές ριπές.