Με την υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό να παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και σε αυτές στη δημόσια υγεία.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, μίλησε στην ΕΤ3 επισημαίνοντας ότι η αποσύνθεση δεκάδων τόνων νεκρών ψαριών θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής, ενώ προσθέτει ότι καλύτερο είναι να αποτεφρωθούν τα ψάρια, για να μην κινδυνεύσει ο υδροφόρος ορίζοντας σε περίπτωση ταφής τους.

«Η κατάσταση στον Παγασητικό είναι μια τοπική περιβαλλοντική καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε, «υπάρχουν συνέπειες και περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Έχουν πληγεί άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό και με την εστίαση».

Ανέφερε ακόμη ότι «τα ψόφια ψάρια αρχίζουν και αποσυντίθενται στο νερό λίγο αργότερα από ότι στη στεριά. Από τη στιγμή που αποσυντίθενται αρχίζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί».

Τι είπε για το κολύμπι σε αυτά τα νερά

Όσο για το αν μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, ο κ. Φυτιάνος ήταν κατηγορηματικός: «Με τίποτα… Εκτός από το κολύμπι, και για την αλιεία πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η αλιεία».

«Παράλληλα, η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα. Ταφή σε καμία περίπτωση. Αυτό που με στενοχωρεί, όμως, είναι ότι είπαν – δεν δούλευε το αντλιοστάσιο της Πέτρας, για αυτό και δεν μπορούσαν να κλείσουν το θυρόφραγμα. Μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν, όμως, και τα χρήματα και είπαν ότι θα το κλείσουν. Δρούμε κάπως στη χώρα μας, πυροσβεστικά».