Η διαμόρφωση νέας εθνικής πολιτικής για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τις Βιβλιοθήκες θα βρεθεί στο επίκεντρο Συνδιάσκεψης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, 27 και 28 Ιανουαρίου 2011, στην Αίγλη του Ζαππείου στην αίθουσα «Πρωτέας».
Στη Συνδιάσκεψη έχουν κληθεί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, που έρχονται σε επαφή με τη γνώση και την πληροφορία, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και μορφωτικών φορέων, εκπρόσωποι των κομμάτων και εμπειρογνώμονες από τις διεθνείς Ενώσεις Αρχείων και Βιβλιοθηκών.
Στόχος είναι τα Αρχεία και οι Βιβλιοθήκες να αποτελέσουν πηγή γνώσης, πληροφόρησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης και παραγωγικής διαδικασίας σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
Κεντρικός άξονας της νέας πολιτικής του υπουργείου Παιδείας είναι η δημιουργία εθνικού συστήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων. Η ενοποιημένη δράση Βιβλιοθηκών-Αρχείων και Μουσείων θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο, για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου, της ιστορίας και της αρχειακής μνήμης της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Θα συμβάλει, επίσης, στην ανάληψη πρωτοβουλιών κοινής πολιτισμικής δράσης με όμορες χώρες.
Στόχος της εθνικής πολιτικής είναι η συνεργασία των Βιβλιοθηκών και των Αρχείων για τη στήριξη του στρατηγικού στόχου της κυβέρνησης, για την προώθηση της Έρευνας, της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης.
Η ψηφιοποίηση των Αρχείων και η χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας δίνουν σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα για διαφανή και νομοθετικά κατοχυρωμένη πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα, στα αρχεία της Βουλής και στα αρχεία πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργών, που φυλάσσονται σε ιδρύματα- εφόσον δε συντρέχει λόγος κρατικής ασφάλειας ή προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Ο βιβλιακός και αρχειακός πλούτος της χώρας μας μπορεί να αξιοποιηθεί, με σημαντικά αποτελέσματα, στην επιστημονική έρευνα και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα ιστορικά τεκμήρια γίνονται, πλέον, προσβάσιμα από την αίθουσα διδασκαλίας, ώστε, μεταξύ άλλων, να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία, να συνδεθούν οι βιβλιοθήκες με την εκπαίδευση και την αναζήτηση πηγών, να προβληθεί η τοπική ιστορία κ.λπ.
Στόχος είναι, επίσης, η συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους με Πανεπιστήμια και σχολικές μονάδες, για τη συστηματική οργάνωση εκθέσεων αρχειακού υλικού, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.