Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής 12/7, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7. Πρόκειται όμως για καύσωνα ή για ένα παρατεταμένο κύμα ζέστης; Οι μετεωρολόγοι φαίνεται να μην συμφωνούν ως προς αυτό…

Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του, προτρέπει: «Τη φύση να την ερμηνεύεις και όχι να την παρερμηνεύεις». Γράφει ακόμη: «Πολλά θα γραφτούν και θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες σχετικά με το έντονο και κυρίως παρατεταμένο κύμα ζέστης.

Ο Ιούλιος στατιστικά είναι ο θερμότερος μήνας του έτους.

Από εκεί και μετά η ερμηνεία ενός φαινομένου δεν απέχει πολύ από την παρερμηνεία.

Με δυο λόγια σε ότι αφορά την κατάσταση… Ναι θα κάνει αρκετή ζέστη.

Τις πιο υψηλές θερμοκρασίες τοπικά και λίγο πάνω από τους 40° πιθανόν κοντά στους 42° θα τις συναντήσουμε προς τα δυτικά και βόρεια (βλ. χάρτες παρακάτω ανά ημέρα).

Από συνοπτικής κυκλοφορίας άποψη δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα εκτεταμένο κύμα καύσωνα (λίγη σημασία έχει αυτό για τον κόσμο). Η εξήγηση δίνεται στον πρώτο χάρτη όπου μέσα στους κύκλους επισημαίνουμε τις θερμοκρασίες που οδηγούν σε συνθήκες καύσωνα. Αυτοί οι κύκλοι είναι πολύ περιορισμένοι και η αιτία είναι το μπλε βέλος δηλαδή τα μελτέμια που αποδιοργανώνουν αυτή την όντως καυσωνική ας μου επιτραπεί η έκφραση αέρια μάζα.

Σημαντικό είναι (το τονίζω για άλλη μια φορά) πώς μετράμε τη θερμοκρασία και πού τη μετράμε. Επίσης τι πλήθος σταθμών είχαμε πριν 20 χρόνια τι έχουμε τώρα και πώς τα τότε συμπεράσματα συγκρίνονται με το σήμερα. Βασικά στοιχεία που τα μαθαίνουμε τις πρώτες μας ημέρες στα πανεπιστημιακά έδρανα και που δυστυχώς γρήγορα τα ξεχνάμε.

Ακολουθούν χάρτες που περιγράφουν το φαινόμενο!

Υπομονή και ψυχραιμία! Έχουμε ζήσει και χειρότερα!».

ΤΗ ΦΥΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΕΙΣΠολλά θα γραφτούν και θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες σχετικά με…

Posted by Klearhos Marousakis on Friday, July 12, 2024

Από την πλευρά της, η μετεωρολόγος, Χριστίνα Σούζη, άφησε αιχμές κατά συναδέλφων της ότι «πανικοβάλλουν τον κόσμο ότι θα πεθάνει», ενώ το πρωί της Παρασκευής ο Σάκης Αρναούτογλου είχε προχωρήσει σε ανάρτηση, στην οποία επιχείρησε να εξηγήσει γιατί τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν επρόκειτο για καύσωνα, αλλά για κύμα παρατεταμένης ζέστης.

Μετά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον επερχόμενο καύσωνα, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας «κάρφωσε» τους μετεωρολόγους, που «τόσες ημέρες έπαιζαν με τις λέξεις και δεν έλεγαν ούτε τη λέξη καύσωνας».

Οι αιχμές της Χριστίνας Σούζη

«Να πω κάτι, γιατί σας άκουσα και νωρίτερα… Οι θερμοκρασίες δεν αλλάζουν μέχρι και την Τετάρτη. Γιατί σας άκουσα που λέγατε: “Έρχεται το επόμενο 10ήμερο που θα κάνει, που θα δείξει κτλ.”», είπε την Πέμπτη η Χριστίνα Σούζη στην εκπομπή «Δεκατιανοί» του «ΣΚΑΪ».

«Μη διαβάζετε ό,τι να ’ναι στο διαδίκτυο. Έχετε μετεωρολόγο. Ακούτε τι λέει», πρόσθεσε. «Μα γιατί σε φέραμε εδώ, εσένα εμπιστευόμαστε», της απάντησε ο Γιώργος Γρηγοριάδης, αλλά η Χριστίνα Σούζη αντέδρασε ξανά: «Όχι. Από το με εμπιστεύεστε μέχρι τι λέτε, απέχει παρασάγγας».

«Σαραντάρια υπάρχουν, 41 βαθμοί υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα. Εκεί ήταν και χθες και προχθές και αντιπροχθές…», είπε σε έντονο ύφος η μετεωρολόγος του «ΣΚΑΪ».

«Να σας θυμίσω ότι το Σαββατοκύριακο έλεγαν τα μοντέλα και είχα ακούσει να το λένε και αυτοί που τρέχουν να πουν τον καιρό, μπας και δεν τον πουν πρώτοι και χάσουν την πρωτιά, ότι θα έχει 45 και 50 βαθμούς… Μετά τα πήραν πίσω», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η πρόγνωση πέραν των 7 ημερών είναι επισφαλής.

«Κάποιοι τρέχουν να πούνε τον καιρό, μπας και τον πούνε πρώτοι. Δεν έχω κόντρα με κανέναν, θεωρώ ότι η πρόγνωση πέραν των 7 ημερών είναι επισφαλής. Γιατί λοιπόν να τη λέμε, για να πανικοβάλλουμε τον κόσμο; Εγώ χαζή είμαι; Δεν βλέπω τα στοιχεία; Ιούλιο μήνα στην Ελλάδα είμαστε και είναι λογικό να υπάρχει καύσωνας. Πέρυσι για 15 ημέρες είχα καυσωνειάδα του σκοτωμού! Έτσι δεν κάναμε», τόνισε.

«Άλλο το να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα η πολιτική προστασία και άλλο το να πανικοβάλλουμε τον κόσμο ότι θα πεθάνει. Επαγρύπνηση για τις φωτιές, όχι επαγρύπνηση για τις θερμοκρασίες», είπε κλείνοντας.

Βιώνουμε καύσωνα ή παρατεταμένη έντονη ζέστη; – Η ανάρτηση Αρναούτογλου

Ο Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του, εξήγησε πότε χρησιμοποιείται ο όρος «καύσωνας».

«Στην Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία χρησιμοποιείται ο όρος “καύσωνας” όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια.

  • Η μέγιστη θερμοκρασία (τα μεσημέρι-νωρίς το απόγευμα) είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
  • Η ελάχιστη θερμοκρασία (κατά τη διάρκεια της νυχτας και νωρίς το πρωί) είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
  • Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να καταγράφονται σε μεγάλο μέρος της χώρας και η διάρκεια τους να υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Αρκετές περιοχές όντως καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες μέγιστες θερμοκρασίες και πάνω από 38-39 βαθμούς Κελσίου, όμως οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χώρες πέφτουν αρκετά κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου!

Σήμερα το πρωί, μάλιστα, από τους 496 μετ. σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών οι 322 είχαν κάτω από 25 βαθμούς, 118 από τους οποίους κατέγραψαν και αρκετά κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου», γράφει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Βιώνουμε καύσωνα ή παρατεταμένη έντονη ζέστη σε όλη την Ελλάδα?Στην Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία χρησιμοποιειται ο…

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Thursday, July 11, 2024

Τα «καρφιά» Τσατραφύλλια

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας έβαλε στο στόχαστρό του τους συναδέλφους του, που τόσες μέρες υποστήριζαν ότι είναι φυσιολογικές οι ακραίες θερμοκρασίες.

«Επιτέλους βγήκε έκτακτο δελτίο για τον ΚΑΥΣΩΝΑ από την Ε.Μ.Υ, που τόσες ημέρες κάποιοι παίζουν με τις λέξεις και δεν λένε ούτε την ονομασία. Βέβαια, υπάρχουν και χειρότερα. Άκουσα ότι όλο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι φυσιολογικές, δηλαδή, οι θερμοκρασίες αυτές για τόσες ημέρες και μάλιστα σε μία περιοχή που ήδη έχει καταπονηθεί με τον πιο θερμό Ιούνιο τα τελευταία τουλάχιστον 65 χρόνια. Δεν βαριέσαι, Ιούλιος είναι!», γράφει με εμφανή την ενόχλησή του ο μετεωρολόγος του «Alpha».

Επιτέλους βγήκε έκτακτο δελτίο για τον ΚΑΥΣΩΝΑ από την Ε.Μ.Υ που τόσες ημέρες κάποιοι παίζουν με τις λέξεις και δεν λένε…

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Friday, July 12, 2024

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7, και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά:

  1. Τo Σάββατο (13-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
    1. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
    2. Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
    3. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
    4. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
    5. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  2. Την Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
    1. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
    2. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
    3. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
    4. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
    5. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
    6. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  3. Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
    1. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
    2. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
    3. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
    4. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
    5. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
    6. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  4.  Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των ορίων των θερμοκρασιών σε χρονικό ορίζοντα τριών ημερών.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 24ωρο.