Τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίζουν και φέτος στις βραβευμένες παραλίες κολύμβησης του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, στα Χανιά, πιστοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι παραλίες αυτές πληρούν αυστηρά πρότυπα όσον αφορά σε: «καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση».
Συγκεκριμένα, από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Οι παραλίες του Δήμου Καντάνου-Σελίνου που πληρούν τα Κριτήρια του Προγράμματος και βραβεύονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα είναι: Παραλία Χαλίκια – Παλαιόχωρα, Παραλία Παχειά Άμμος – Παλαιόχωρα, Παραλία Γραμμένο – Κουντούρα και Παραλία Σούγια – Σούγια.
Με 625 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες και η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες. Όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή Καντάνου Σελίνου, «…παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών».
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Και φέτος ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου παρέχει ενισχυμένη ναυαγοσωστική κάλυψη διαθέτοντας πολλά χρήματα από τους δημοτικούς πόρους για την ασφάλεια των λουομένων. Η παραλία της Σούγιας διαθέτει έναν ναυαγοσώστη, η παραλία Παχειά Άμμος διαθέτει δύο ναυαγοσώστες και η παραλία του Ελαφονησίου διαθέτει ναυαγοσώστη με το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης να ανέρχεται στο ποσό των 140.000 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ