Ένα εξαιρετικό μάθημα τρίωρης Ιστορίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από την ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στις εγκαταστάσεις του The Ellinikon Experience Centre, στο Ελληνικό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «The Ellinikon Moments» της LAMDA Development, με τον κόσμο να συρρέει από νωρίς στον χώρο για να ακούσει τα όσα είχε να πει η κορυφαία ιστορικός, συγγραφέας, ερευνήτρια και βραβευμένη για τη διδασκαλία της πανεπιστημιακός.

Όπως ανέφερε η κ. Ευθυμίου, «οι Έλληνες παρουσιάζονται ανταγωνιστικοί στο τομέα του επιχειρείν από την εποχή των Μυκηναίων και κρατούν την επίδοση τους αυτή και στους νεότερους χρόνους, μέχρι και σήμερα. Το κύριο πεδίο τους ήταν και είναι η θάλασσα, ωστόσο ξεχωρίζουν και στη στεριά, με ιδιαίτερες επιδόσεις κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας και τον «μακρύ» 19ο αιώνα».

Ο επίσημος τίτλος της ομιλίας ήταν «Επιχειρηματικότητα και Έλληνες: Μια ιστορία με βαθιές ρίζες». Η πανεπιστημιακός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ως λαός εξακολουθούμε να είμαστε πρώτοι παγκοσμίως στην εμπορική ναυτιλία μαζί με τους Κινέζους, και φανταστείτε το μέγεθος της κάθε χώρας. Έχουμε συγκλονιστικές αποδόσεις εδώ και αιώνες. Η εμπορική ναυτιλία είναι ένας από τους δύο μεγάλους πυλώνες του ελληνισμού. Ο δεύτερος και πιο σπουδαίος είναι η γλώσσα μας». Ανέφερε επίσης ότι «οι πρώτοι που ξέρουμε με ασφάλεια πως ήταν Έλληνες από τους λαούς που γνωρίζουμε, είναι οι Μυκηναίοι. Οι Μυκηναίοι θυμίζω, δεν είναι μόνο αυτοί που αναπτύχθηκαν στις Μυκήνες. Υπήρχαν πολλά μυκηναϊκά βασίλεια από τη Θεσσαλία μέχρι κάτω την Πελοπόννησο. Όλους αυτούς τους αποκαλούμε Μυκηναίους και αναπτύχθηκαν από το 1700 έως το 1100 π.Χ. Και από πού γνωρίζουμε ότι ήταν Έλληνες; Από τη γραφή τους, τη Γραμμική Β’ που ονομάστηκε έτσι επειδή χρησιμοποιούσε γραμμικούς χαρακτήρες και όχι εικονιστικούς. Επομένως, αφού οι πινακίδες τους είναι στα ελληνικά, έχουμε τη βεβαιότητα πως οι Μυκηναίοι ήταν Έλληνες. Το λέω αυτό διότι έχουμε και τη Γραμμική Α’, δηλαδή πινακίδες που βρέθηκαν στην Μινωϊκή Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, αλλά αυτή δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμη. Λέγεται πως τώρα, με την τεχνητή νοημοσύνη θα καταφέρουμε να διαβάσουμε και τέτοιες δύσκολες γραφές».

Μέσα από τον θεσμό «The Ellinikon Moments», η LAMDA Development υλοποιεί μια σειρά από ομιλίες και δράσεις με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής του Ελληνικού. Παράλληλα, προμηνύει το μέλλον του The Ellinikon, φέρνοντας στο προσκήνιο το όραμα για την ανάπτυξή του σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο αστικό κέντρο. Η έναρξη των «Talks» έγινε τον Οκτώβριο του 2023, με ομιλία του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη και συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο του 2024, με την ομιλία του Αρχιτέκτονα-Αρχιτέκτονα Τοπίου Θωμά Δοξιάδη. Στους επόμενους μήνες, τόσο η ενότητα «Talks», όσο και οι υπόλοιπες θεματικές του The Ellinikon Moments, «Culture» και «Heritage», θα εμπλουτιστούν με νέες ομιλίες και δράσεις.