Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ, στον Υμηττό. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», όπως αποκαλείται, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτηρίων καθώς και ενός μεγάλου αστικού πάρκου. Το έργο έχει ενδεικτικό προϋπολογισμό 600.000.000 ευρώ, αλλά το ποσό, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, θα ανέβει πολύ παραπάνω, όταν αρχίσει η υλοποίησή του και θα γίνει με μοντέλο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Τα υπουργεία που θα ανηφορίσουν στον Υμηττό είναι: το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υγείας, το Τουρισμού, το Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και το Εσωτερικών. Όλα αυτά μαζί απασχολούν περίπου 14.000 δημοσίους υπαλλήλους, που με τη μετακόμιση των υπηρεσιών θ’ αλλάξουν προφανώς και οι ίδιοι έδρα εργασίας. Μαζί τους θα πάνε εκεί και άλλοι σχεδόν 500 υπάλληλοι από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αφού και οι συγκεκριμένοι φορείς θα μετεγκατασταθούν.

Το 70% της έκτασης του Κυβερνητικού Πάρκου (107,5 στρέμματα) θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, ενώ η οικοδομήσιμη έκταση θα αγγίζει τα 46,5 στρέμματα και σε αυτή περιλαμβάνονται τόσο τα νέα κτήρια που θα ανεγερθούν όσο και μέρος των υφιστάμενων που θα αποκατασταθεί. Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει την κατεδάφιση 66 κτηρίων που υπάρχουν στην περιοχή και την ανακαίνιση 24, την κατασκευή 4 νέων και τη δημιουργία 2 υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Η αλήθεια είναι ότι συζητιέται εδώ και δεκαετίες η μετεγκατάσταση των κυβερνητικών υπηρεσιών εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας, αλλά μέχρι και σήμερα ελάχιστες απτές κινήσεις είχαν γίνει, με εξαίρεση ίσως τη μεταφορά, για παράδειγμα, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από την οδό Μητροπόλεως, κάτω από την πλατεία Συντάγματος, στο σύγχρονο και άνετο κτίριο επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 37 στο Μαρούσι.

Με τη δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου θα απελευθερωθούν, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ακίνητα–«φιλέτα» πέριξ της πλατείας Συντάγματος και της Ομόνοιας, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτό του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία θα μπορούσαν να στεγάσουν άλλες δραστηριότητες. Παράλληλα, το Δημόσιο αναμένεται να έχει από τη μετεγκατάσταση των υπουργείων και των οργανισμών δημοσιονομικό όφελος ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος 30ετίας, εκ των οποίων τα 520 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση του λειτουργικού κόστους (μισθώματα και λειτουργικά έξοδα), τα 210 εκατομμύρια ευρώ από έσοδα από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο και τα υπόλοιπα 270 εκατομμύρια ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτου του Δημοσίου που απελευθερώνονται (έσοδα μισθώσεων/ παραχωρήσεων).