Συναγερμός έχει σημάνει στη Μαγνησία, και συγκεκριμένα σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, όπου τα τελευταία 24ώρα έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Βόλου νοσηλεύονται επτά παιδιά εκτός κινδύνου και ένας ηλικιωμένος, 85 ετών, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως έκανε γνωστό η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου «μετά από ενημέρωση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΜΣ, και μετά την απογευματινή ενημέρωση ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας οφείλεται στο νερό του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου συστήνει τη μη χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση.

Ήδη διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο και η Διεύθυνση υγείας έχουν προβεί σε δειγματοληψία ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων και κατόπιν των υποδείξεων του ΕΟΔΥ συστήνονται τα κάτωθι:

  • να μην γίνεται κατανάλωση νερού από τους κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου από το δίκτυο ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση (πόση, μαγείρεμα, και προπαρασκευή τροφής)
  • οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων, ποτών γλυκών, άρτου κτλ ώσπου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του».

«Τηρήστε τα μέτρα, μην πίνετε νερό της βρύσης»

Τηλεφωνήματα από ασθενείς δέχθηκε τις τελευταίες ώρες ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρήστος Βενέτης, από την περιοχή του Ριζομύλου, που παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στο τοπικό σάιτ θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις, που ήδη έχουν δρομολογηθεί από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι παράγοντες για τα αίτια που προκάλεσαν τη γαστρεντερίτιδα. Συνέστησε να γίνει καλλιέργεια, έτσι ώστε να διαπιστωθεί μήπως πρόκειται για σαλμονέλα.

Παράλληλα, συνέστησε να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα υγιεινής και την αποφυγή χρήσης του νερού της βρύσης, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα που θα αποδεικνύουν ότι το νερό είναι κατάλληλο.

Σε ανάρτησή του ο γιατρός αναφέρει: «Επειδή υπάρχουν αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην περιοχή Στεφανοβικείου και Ρυζομύλου και μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης από τον ΕΟΔΥ για τους κατοίκους αυτών των περιοχών συστήνεται:

1. Η χρήση του νερού του δικτύου να γίνεται μόνο για καθαρισμό χώρων.
2. Να μην χρησιμοποιείται το νερό του δικτύου για ανθρώπινη χρήση: α. Πόση β. Προσωπική υγιεινή (λουτρό, πλύσιμο δοντιών κλπ) γ. Πλύσιμο τροφών που θα καταναλωθούν ωμές δ. Μαγείρεμα.
Καλούμε την πολιτεία να εγκύψει στα προβλήματα της περιοχής που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και να πραγματοποιεί περιοδικούς προληπτικούς ελέγχους για θέματα δημόσιας υγείας και να εκδίδει αναλυτικές ενημερωτικές οδηγίες».

Επειδή υπάρχουν αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην περιοχή Στεφανοβικείου και Ρυζομύλου και μέχρι να ολοκληρωθούν…

Posted by Χρήστος Βενέτης on Saturday, June 1, 2024