«Αδέρφια, μετά από 40 μέρες ξανανταμώνουμε εδώ, όλοι μαζί, και τους δίνουμε την απάντηση ότι έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε» τόνισε στη ομιλία του στη συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και της Αττικής στο Σύνταγμα «για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ» ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

«Η μπαρουτιά που έριξε στις οικογένειες μας δεσμευόμαστε να τη στείλουμε πίσω, δεν πειθαρχούμε, ο αγώνας δεν έχει κριθεί» υπογράμμισε και πρόσθεσε «στις 13 Μαΐου μπαίνει το δίλημμα που το έχουμε απορρίψει: Ή να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, τα χωριά μας, τα μάρμαρα στα νεκροταφεία μας, τους δικούς μας ή να συνεχίσουμε να παλεύουμε. Επιλέγουμε το δεύτερο. Θα κερδίσουμε».

Ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε ακόμη «στις ασύλληπτες παλινωδίες της κυβέρνησης, που αρχικά κορόιδευε τους εργάτες πως οι “επενδυτές” τους θέλουν και την Παρασκευή έφτασε στο σημείο να λέει πως “δεν υπάρχει επενδυτής”», ενώ κάλεσε σε μαζική κινητοποίηση το Σάββατο, στις 6 μ.μ., στη Χαλκίδα, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

«Για άλλη μια φορά χιλιάδες εργαζόμενοι, τα συνδικάτα της Αττικής βρίσκονται στο πόδι για να στείλουμε μαζί το μήνυμα στην κυβέρνηση: Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει! Οι απολύσεις δεν θα περάσουν! Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα στη κυβέρνηση να αποφασίζει για τις τύχες μας! Δεν αναγνωρίζουμε καμία απόφαση που λέει ότι πρέπει να πεταχτούν στο δρόμο 950 οικογένειες και οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ να γίνει παλιοσίδερα, φέρνοντας τον μαρασμό σε ολόκληρες περιοχές!» τόνισε ο Λάμπρος Χατζάρας, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας μιλώντας στη συγκέντρωση.

Τόνισε ότι «ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων! Έχει πάρει τη θέση του δίπλα στους μεγάλους αγώνες της εποχής γιατί δείχνει το δρόμο, δίνει τα όπλα για όλους εκείνους τους αγώνες που πρέπει τώρα να αναπτυχθούν για όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου. Απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ για την συμμετοχή τους πολέμους, απέναντι στην πολιτική που τσακίζει το εισόδημα και τη ζωή του λαού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας για να είναι η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή! Για να εξασφαλιστεί τώρα η εργασία όλων! Δυναμώνουμε τώρα με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη! Δυναμώνουμε τους αγώνες! Συνεχίζουμε!».

«Η κυβέρνηση έκανε λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, προσθέτοντας πως «δεν υπολόγισε στα αντεργατικά της σχέδια τη δύναμη των εργαζομένων, των συνδικάτων, του κινήματος».

Από το βήμα της συγκέντρωσης απαίτησε «την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε όφελος του λαού» και κατήγγειλε «το ξεπούλημά του στους ιδιώτες».

Το «διαχρονικό έγκλημα της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ», και τον «εμπαιγμό της σημερινής κυβέρνησης σε βάρος των εργαζόμενων της», κατήγγειλε ο Γιώργος Σελεβάκος, πρόεδρος του Σωματείου στην Εύβοια.

Τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και τη συμπαράσταση που δείχνουν τα συνδικάτα εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια που διαρκεί ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ, χαιρέτισε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας. «Πετούν τους εργαζόμενους στον δρόμο. Είναι απαράδεκτοι», κατήγγειλε και πρόσθεσε ότι «η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ δεν αφορά μόνο το προσωπικό της».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα «μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής από την επιλογή της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να στείλει τους εργαζόμενους στην ανεργία».

«Είμαστε στο πλάι των εργαζομένων γονιών μας», υπογράμμισε η Ασημίνα Λιούγκου, εκπρόσωπος των μαθητών της Λάρυμνας, κόρη εργαζόμενου στη ΛΑΡΚΟ.

Στην παρέμβασή της συνόψισε τις επιπτώσεις για εκατοντάδες μαθητές που δεν γνωρίζουν αν οι γονείς τους θα έχουν από τη Δευτέρα δουλειά και μισθό.

«Έχουμε φωνή και είναι δυνατή: Εμείς θα την κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή», τόνισε.

Τους στίχους που έγραψε με τίτλο «Η καμινάδα» και έμπνευση από τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ διάβασε στους συγκεντρωμένους πρώην μεταλλεργάτης.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής μέλη του ΠΓ. Επίσης πλήθος βουλευτών και υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος.

Επίσης συμμετείχαν αντιπροσωπείες απο τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά.