Τον τρόπο λειτουργίας του αντιαεροπορικού anti-drone αμυντικού θόλου, που έχει το Ισραήλ και θέλει να αποκτήσει και η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια ανέλυσε o αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος, εξηγώντας το στρατηγικό πλεονέκτημα που θα έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
«Έχουμε το πλεονέκτημα ότι αλλού είναι οι συστοιχίες που ρίχνουν τα όπλα που με βάση το ισραηλινό σύστημα έχει 60 έως 80 αντιβαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι αμύνονται και αλλού έχουμε το σύστημα του ραντάρ και του κομπιούτερ», πρόσθεσε ο κ. Εγκολφόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Επίσης, ο ναύαρχος τόνισε το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας κατά πυραύλων και drone «είναι καλό γιατί έχει μικρό χρόνο αντίδρασης καθώς έχει φτιαχτεί για να προστατεύει κατοικημένες περιοχές από πυραύλους που εκτοξεύονται από κοντινές αποστάσεις».
Το Iron Dome είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ που περιλαμβάνει επίσης το Arrow (Βέλος), για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και το David’s Sling (Σφενδόνη του Δαυίδ), που αναχαιτίζει πυραύλους μέσου βεληνεκούς.
Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου όπλων, το οποίο εκτελεί άμεσους και πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.
Στην περίπτωση που ο εισερχόμενος πύραυλος κατευθύνεται προς μια κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα εξουδετερώνοντας την απειλή. Σημειώνεται ότι μια ενιαία πυροβολαρχία αποτελείται από τρεις με τέσσερις εκτοξευτές και το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον δέκα.
Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome – Rafael Advanced Defence System ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.400 αναχαιτίσεις.