Στην ίδρυση Τμήματος Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας με στόχο την πάταξη φορολογικών εγκλημάτων, που σχετίζονται με την προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, προχώρησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Σύμφωνα με τον νέο φορολογικό νόμο, το ΤΠΔΙ θα είναι αρμόδιο για τη συλλογή, ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από βάσεις δεδομένων και λοιπές πηγές πληροφοριών καθώς και για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και ερευνών σχετικά με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα η χρήση μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων.
Θα προβλέπονται μάλιστα ποινές και θα επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ (!) για κάθε μη αδειοδοτημένο πρόγραμμα που έχει κάποιος στον υπολογιστή του.
Έτσι αν για παράδειγμα μια επιχείρηση έχει πέντε υπολογιστές, που χρησιμοποιούν πειρατικά προγράμματα, θα κληθεί να πληρώσει 5.000 ευρώ, ενώ αν ένας υπολογιστής διαθέτει περισσότερα από ένα πειρατικά προγράμματα, το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται.
Είναι φανερό ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις διαδικτυακές κοινότητες που ανταλλάσσουν προγράμματα, χωρίς όμως να λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας, που είναι βεβαίως ένας παράγοντας που οδηγεί τους ανθρώπους να αναζητούν λύση μέσω του διαδικτύου.
Την πρωτοβουλία για την ίδρυση του νέου τμήματος, επικρότησε η εταιρεία Business Software Alliance (BSA). Η νομικός σύμβουλος της BSA στην Ελλάδα κα Αρχοντούλα Παπαναγιώτου, δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει το ποσοστό της πειρατείας που έχει φθάσει στο 58% και μας κατατάσσει στην Τρίτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την κα Αρχοντοπούλου, εάν τα νέα φορολογικά μέτρα εφαρμοστούν με συνέπεια από τις αρχές και η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει το ποσοστό πειρατείας κατά 10% σε τέσσερα χρόνια, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθεί το ΑΕΠ κατά 261 εκατομμύρια ευρώ και θα προστεθούν επιπλέον €88 εκ σε φορολογικά έσοδα χωρίς να υπολογίζονται οι επιπλέον εισπράξεις από την επιβολή του διοικητικού προστίμου.
Πηγή: news247.gr