Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου εξετάζει το άνοιγμα των καταστημάτων την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο, μια με δύο ώρες αργότερα (περίπου κατά τις 11 το μεσημέρι) με συνεχές όμως ωράριο. Μερικά από τα θέματα που εξετάζει ακόμη είναι να λειτουργούν τις τέσσερις περιόδους προσφορών κατά τη διάρκεια του έτους καθώς και το άνοιγμα τους δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και μια πριν από το Πάσχα.

Στόχος των εμπόρων είναι να έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου σε ότι αφορά στο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων πριν από το καλοκαίρι οπότε αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του πολυκαταστήματος («εκπτωτικό χωριό») στην Παιανία.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης ,σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της συνομοσπονδίας ανέφερε ότι οι χειμερινές εκπτώσεις προτείνεται να ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου και να διαρκούν για ένα μήνα, τα δεκαήμερα προσφορών να πραγματοποιούνται στο τέλος κάθε εποχής , τα μαγαζιά να ανοίγουν λίγο αργότερα το πρωί – ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής – καθώς έχει διαπιστωθεί μειωμένη εμπορική κίνηση τις πρώτες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τα πρωινά ενώ γνωστοποίησε ότι στις 24 του μήνα θα γίνει συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη συμμετοχή του ΣΕΛΠΕ για να συζητηθούν όλα τα θέματα

«Καλύτερα να ανοίγουν λίγο αργότερα τα πρωινά παρά να είναι κλειστά τα καταστήματα στις παραγωγικές ώρες» είπε.
Σημειώθηκε ακόμη ότι η κρίση δεν επηρεάζει μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά έχει φτάσει και στην περιφέρεια. Τέλος ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι η ΕΣΕΕ αντιδρά έντονα στην «οικονομική και φορολογική βία» που επιχειρείται προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ζητά από την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής. «Η φοροδιαφυγή δεν είναι απλή παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας αλλά δομικό πρόβλημα που εδράζεται στον τρόπο που οργανώθηκε η σχέση κράτους – πολίτη» σχολίασε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι εκτιμά η τρόικα σχετικά με τα όσα προτείνουν οι έμποροι ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι «για την τρόικα και εμείς είμαστε κλειστό επάγγελμα και πρέπει να κάνουμε αλλαγές».

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ σημειώνεται ότι στόχος πρέπει να είναι η είσπραξη του ΦΠΑ και όχι η φυλάκιση των φορολογούμενων.