Σχέδιο για την εφαρμογή επιχείρησης-«σκούπας» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη σύλληψη και τον έλεγχο των παράνομων μεταναστών και εγκληματικών ομάδων που δρουν στην περιοχή, βρίσκεται στα συρτάρια αξιωματούχων της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως οι εγκληματικές συμμορίες αλλοδαπών που, πολλές φορές και σε συνεργασία με έλληνες κακοποιούς, λυμαίνονται με πολλούς τρόπους τις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας.
Οι αστυνομικές αρχές έχουν εκπονήσει το σχέδιο εδώ και μήνες και, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν έτοιμες για την εφαρμογή του, αν και εφόσον κριθεί ότι ενέργειες τέτοιου τύπου είναι αναγκαίες, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου, που περνάει αυτές τις ημέρες από τη Βουλή.
Μικρότερης κλίμακας επιχειρήσεις έχουν αρχίσει ήδη σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, μεταξύ των οποίων ο Βόλος, από όπου τις τελευταίες εβδομάδες του έτους έχουν ήδη απελαθεί περίπου 60 παράνομοι μετανάστες. Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλά από τα συναρμόδια υπουργεία για το σχέδιο αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας κρίνουν ότι δεν υπάρχει άμεση αναγκαιότητα επιχειρήσεων τέτοιας μορφής, ειδικώς εφόσον ψηφιστεί και εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία.
Σχέδιο 48 ωρών
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το σχέδιο προβλέπει τη συντονισμένη δράση αστυνομικών δυνάμεων στην Αθήνα, με στόχο τη σύλληψη μεταναστών, τον έλεγχο της νόμιμης ή μη παραμονής τους στη χώρα και τις δυνατότητες χορήγησης ασύλου, επαναπροώθησης ή απέλασης. Ως χρόνος διάρκειας της επιχείρησης-«σκούπας»- με εναλλακτικές προτάσεις για την ένταση και την έκτασή της- ορίζεται ένα διάστημα που κυμαίνεται από μερικές ώρες έως 48 ώρες. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες των συναρμοδίων υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών- κατά κύριο λόγο), προκειμένου να είναι δυνατός αρχικά ο έλεγχος της νομιμότητας και να τεθούν σε εφαρμογή οι προβλεπόμενες διαδικασίες για κάθε κατηγορία μεταναστών εν συνεχεία.
Χώρος κράτησης το στρατόπεδο στη Ριτσώνα
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και πρόταση για τη δημιουργία ειδικού κέντρου υποδοχής των μεταναστών. Αστυνομικές αρχές και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τάσσονται υπέρ της αξιοποίησης του παλαιού στρατοπέδου στη Ριτσώνα (φωτογραφία),έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων, στην οποία στεγαζόταν πριν από μερικά χρόνια το 2ο Κέντρο Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η πρόταση για την «αξιοποίησή» του είχε εξεταστεί από τον Ιούλιο του 2009, όταν παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Εσωτερικών. Το ενδεχόμενο επανεξετάστηκε επί των ημερών του Μ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όμως οι αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής ανέβαλαν την εφαρμογή του σχεδίου.
Σήμερα, η πρόταση επανεξετάζεται εκ νέου και ο κ. Παπουτσής , σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε το ζήτημα στην πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη για το ιστορικό κέντρο. Σύμφωνα, πάντως, με τις αστυνομικές αρχές, η διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί βασική προϋπόθεση του σχεδίου-«σκούπα» για το κέντρο της Αθήνας. Οι πιθανότητες ενεργοποίησης του σχεδίου χαρακτηρίζονται αυτήν τη στιγμή περιορισμένες, καθώς η επιχείρηση «σκούπα» θεωρείται ένα από τα ύστατα μέτρα καταστολής.
Ωστόσο ήδη στο πρώτο πόρισμα της ομάδας εργασίας για την πρωτοβουλία «Δράση για την Αθήνα», που εκπονήθηκε τον Απρίλιο του 2010,περιλαμβάνονταν πολλές προτάσεις αστυνομικού τύπου, οι οποίες χαρακτηρίζονταν «ήπιας καταστολής».
Σχέδιο δράσης στη Διυπουργική
Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θέσει σε εφαρμογή όσο το δυνατόν συντομότερα το διυπουργικό σχέδιο «Δράση για την Αθήνα», σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Αθήνα 2014» που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τον συντονισμό έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος την προηγούμενη Τετάρτη συγκάλεσε την πρώτη μεγάλη διυπουργική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν στελέχη και εκπρόσωποι 10 υπουργείων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σκοπός είναι να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι δράσεις για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, όμως στην πρώτη αυτή συνάντηση διαπιστώθηκαν και πολλά προβλήματα που θα πρέπει κατ’ αρχάς να ξεπεραστούν σε επίπεδο διυπουργικής συνεργασίας, ιεράρχησης και συνεννόησης.
Μεταξύ όλων των άλλων δε τονίστηκε από κάποιους υπουργούς ότι ενεργό ρόλο στο εξής είναι αναγκαίο να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων, ειδικώς αφότου ο δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης έχει επεξεργαστεί προτάσεις για την παράνομη μετανάστευση από την εποχή που ήταν επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης κρίθηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης ως θέμα «μέγιστης κρισιμότητας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα να εφαρμοστούν μέτρα καταστολής (μεταξύ αυτών και επιχειρήσεις «σκούπα»), είτε παράλληλα με το σχέδιο για την αναβάθμιση του κέντρου είτε ανεξάρτητα από αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθούν νομικά και άλλου τύπου προβλήματα που αφορούν τους χώρους συγκέντρωσης και κράτησης.