Πρόταση για την ύπαρξη κανονιστικού πλαισίου εθελοντικής υποστήριξης σε ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, συνέταξε ο Συνήγορος του Παιδιού, μετά από παραλήψεις που παρατήρησε σε ανάλογο ίδρυμα, κατά την επίσκεψή του.

Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι η εν λόγω μονάδα δεν διέθετε σχετικό πλαίσιο και ότι, κατά την περίοδο που την επισκέφτηκε, είχαν ανασταλεί όλες οι έξοδοι φιλοξενούμενων με εθελοντές, ύστερα από σχετική έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας. Το Σώμα Επιθεωρητών είχε διαπιστώσει ότι οι έξοδοι διεξάγονταν μόνο στη βάση προφορικών συμφωνιών με διαθέσιμους εθελοντές και μέλη του προσωπικού.

Η ανεξάρτητη αρχή επισήμανε ότι η πραγματοποίηση εξόδων των φιλοξενούμενων παιδιών συνιστά δικαίωμά τους και πως η μονάδα υποχρεούται να τις διευκολύνει στο μέτρο του δυνατού, αφού οργανώσει κατάλληλα το σχετικό πλαίσιο.

Ο Συνήγορος του Παιδιού για το κανονιστικό πλαίσιο εθελοντικής υποστήριξης σε ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών προτείνει:

– Τα πρόσωπα που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, θα πρέπει να καταθέτουν τα στοιχεία τους στο αρμόδιο τμήμα της μονάδας.

– Οι καταγεγραμμένοι εθελοντές που επιθυμούν να συνοδεύσουν φιλοξενούμενους σε ολοήμερες εξόδους ή σε εξόδους με διανυκτέρευση, θα πρέπει να καταθέτουν μία απλή αίτηση στο αρμόδιο τμήμα της μονάδας, στην οποία θα αναφέρεται το όνομα του ατόμου που προτίθενται να συνοδέψουν ή/και να φιλοξενήσουν και να δηλώνεται ότι ο αιτών εθελοντής: εγγυάται τη φροντίδα του, σύμφωνα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του και με σεβασμό στα δικαιώματά του, παρέχει τις εγγυήσεις ασφαλούς μετακίνησης και διαμονής του και δεσμεύεται να επικοινωνήσει με το ίδρυμα σε περίπτωση παρουσίας οποιουδήποτε σημαντικού ζητήματος.

– Σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρός λόγος για διακοπή των εξόδων ή των διανυκτερεύσεων φιλοξενούμενου από τους ανωτέρω αναφερόμενους -μέλη του προσωπικού της μονάδας ή του ΔΣ του ιδρύματος (π.χ. καταγγελία ή άλλη βάσιμη πληροφορία ιδίως από τον ίδιο τον φιλοξενούμενο), που χρήζει σε βάθος περαιτέρω διερεύνηση, τότε η μονάδα θα πρέπει με αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ να ανακαλέσει την έγκριση της αίτησης του προσώπου αυτού και να ζητήσει τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας από αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να διαπιστωθεί η εγκυρότητα της καταγγελίας και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των φιλοξενουμένων στη μονάδα.

Η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει, πάντως, ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η προστασία των φιλοξενουμένων παιδιών από τυχόν πράξεις ποινικά κολάσιμες, αλλά και από πράξεις που βλάπτουν τη σωματική, ηθική και ψυχική τους υγεία, καθώς και να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα βασικά δικαιώματά τους τώρα και στο μέλλον.

Παράλληλα, προσθέτει, η σημερινή πραγματικότητα καταδεικνύει ότι, τα φιλοξενούμενα σε δομές φροντίδας παιδιά, δεν απολαμβάνουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ούτε επαρκή εξατομικευμένη φροντίδα, με συνέπειες βλαπτικές για τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική τους υγεία.