Έκκληση να λαμβάνονται υπόψη, όσοι διαφεύγουν λόγω διώξεων, κάνει η Ύπατη Αρμοστεία προς τα κράτη που αυξάνουν τον έλεγχο των συνόρων.
Σε ενημερωτικό σημείωμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημειώνει ότι ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους που περνούν από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που διαφεύγουν λόγω της βίας και των διώξεων, και τονίζει πως η εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου των συνόρων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όσων αναζητούν προστασία.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα επιτείνεται από το γεγονός ότι το σύστημα ασύλου δε λειτουργεί ακόμα – παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταρρύθμισής του, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία, τονίζοντας πως συνεργάζεται με τις κυβερνητικές αρχές για να τεθεί σε εφαρμογή μια δίκαιη διαδικασία για την αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου. Σήμερα, πολλές χιλιάδες αιτούντων άσυλο ζουν σε κατάσταση ανασφάλειας στην Ελλάδα.
Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το γεωγραφικό περιορισμό της Σύμβασης του 1951, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη χορήγηση ασύλου μόνο για τους πρόσφυγες που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην Τουρκία κατάγονται από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία.
Στην Τουρκία, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία, οι αιτήσεις ασύλου όσων δεν έχουν καταγωγή από χώρες της Ευρώπης εξετάζονται από την Υ.Α.. Όσοι διαπιστώνεται ότι είναι πρόσφυγες επιτρέπεται να παραμείνουν, εν αναμονή της μετεγκατάστασής τους σε τρίτη χώρα. Ο αριθμός των θέσεων μετεγκατάστασης, όμως, υπολείπεται των αναγκών και σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 πρόσφυγες που περιμένουν να μετεγκατασταθούν από την Τουρκία. Η Υ.Α ενθαρρύνει περισσότερες χώρες, και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., να δείξουν αλληλεγγύη στην Τουρκία συμμετέχοντας στην προσπάθεια μετεγκατάστασης.